Ana SayfaBilim ve TeknolojiAyrımcılık araştırması: ‘Ortak düşman’ Kürtler, mülteciler ve LGBTİ’ler

Ayrımcılık araştırması: ‘Ortak düşman’ Kürtler, mülteciler ve LGBTİ’ler

HABER MERKEZİ – Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin yaptığı ‘Türkiye’de Ayrımcılık Algısı Araştırması’nda “Konu Kürtlere, Suriyeli mültecilere, LGBTİ bireylere geldiğinde ayrımcı dilde bir anda ortaklaşabildikleri görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından 26 ilde 1064 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye’de Ayrımcılık Algısı” başlıklı araştırma yayımlandı.

Araştırma sonuçlarına göre ‘Türkiye’de ayrımcılığın çok yaygın olduğunu’ düşünenlerin oranı yüzde 23 olurken, ‘kısmen yaygın’ olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 46.

Kadınların hayatın her alanında baskı ve şiddete uğradığı Türkiye’de, kadınlara yönelik ayrımcılık olup olmadığına ilişkin soruya yanıt verenlerin yüzde 41’i kadına yönelik ayrımcılık yapılmadığını öne sürüyor.

‘Evinizi kime kiralamazsınız?’

Araştırmaya göre en çok ayrımcılığa uğrayan kesimlerden biri de LGBTİ’ler.

Buna göre araştırmaya katılanların yüzde 36’sı LGBTİ’lerin ayrımcılığa maruz kaldığını düşünüyor.

Araştırmanın ‘Evinizi kime kiralamazsınız?’ sorusuna verilen yanıtlarda ise mülteciler ve LGBTİ’ler aynı oranda öne çıktı.

Buna gerekçe olarak ise  “Eve zarar verirler”, “mahalleye giren çıkan belli olmaz”, “ahlaksızlık alır başını yürür” gibi cümleler sunuldu.

Siyasi ayrımcılık

Katılımcıların yüzde 42’sine göre ise Türkiye’de her zaman veya çoğunlukla siyasi ayrımcılık yapılıyor.

‘Siyasi ayrımcılık’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 20’si bazen ayrımcılık yapıldığını düşünürken, yüzde 37’i de ya hiç siyasi ayrımcılık yapılmadığını ya da nadiren yapıldığını düşünüyor.

‘Ortak düşman’ Kürtler, mülteciler ve LGBTİ’ler

Ülkedeki ve dünyadaki siyasi kutuplaşmanın ve iktidar partisinin bu kutuplaşma içindeki ayrımcılık söyleminin ciddi bir ayrımcılık yarattığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Ancak başörtülülere ve Müslümanlara yönelik ayrımcılığa dair farkındalığı yüksek olan grupla, özellikle kamuda yapılan siyasi ayrımcılığa dair farkındalığı yüksek olan grubun, konu Kürtlere, Suriyeli mültecilere, LGBTİ bireylere geldiğinde ayrımcı dilde bir anda ortaklaşabildikleri görülmektedir.”

Ayrımcılığın ‘hoş görüldüğü’ kesimler

Ayrımcılık karşısında takınılan tutumların da incelendiği araştırmada, zihinsel engellilere ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın yaşamın belli alanlarında (iş, komşuluk vs.) genel ortalamadan daha fazla hoş görülebildiği sonucu çıktı.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.