Ana SayfaGüncelBatman’da Ezidi mezarı tahrip edildi, konu Meclis’e taşındı

Batman’da Ezidi mezarı tahrip edildi, konu Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – Batman’daki Ezidi köyü olan Yolveren’de yaklaşık bin yıllık mezarlıkta mezarı bulunan ve Pir olarak kabul edilen Sara Gin’in mezarı tahrip edildi, konu Meclis gündemine taşındı.

Batman merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ezidi köyü Yolveren’de (Cînêrya) bulunan ve Ezidiler için kutsal sayılan “Pîrê Zîrav” isimli mezarlıkta Pir olarak kabul edilen Sara Gin’in mezarı tahrip edildi.

Yaklaşık 15 yıl önce yaşamını yitiren Gin’in mezarı geçtiğimiz Cumartesi gecesi defineci oldukları iddia edilen kişi veya kişilerce kazıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre mezar taşları kırıldı, Gin’in kemikleri etrafa atıldı, yazılan yazıtlar ve gül figürleri parçalandı.

Ezidiler için kutsal sayılan, bin yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğu belirtilen mezarın ziyaret olarak da kabul gördüğünü dile getiren köylüler, yapılanların insanlık suçu olduğunu ve bu kişilerin bir an önce yakalanması gerektiğini söylerken, konu Meclis gündemine de taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Uca, Gin’in mezarına dönük saldırının Ezidi mezarlarına yapılan ilk saldırı olmadığını hatırlattı.

“Yıllardır bu saldırılar sürmekle beraber, Çinera köyünde de son dönemde 3 tane mezar tahrip edilmiştir. Bu saldırılarla; özellikle, Ezidi genç kızların mezarları hedef alınmaktadır.

“İnançları gereği mezar açtırmayan Ezidilere, en hassas değerleri üzerinden saldırılar gerçekleşiyor. Bu saldırılar, tarih boyunca inanç ve kültürlerinden dolayı katliama uğrayan ve göçe zorlanmış Ezidilerim ülkemizde hedef tahtasında olduğu ve güvende olmadıkları gerçeğini gözler önüne sermiştir.

“Kendilerini, yaşadıkları topraklarda güvende hissetmeyen Ezidi halkı büyük bir endişeye kapılmıştır. Sadece Ezidilerde değil, bütün inanç ve kültürlerde ölülere saygı zorunlu ve insani bir gerekliliktir.

“Bu saldırı ile sadece Ezidilere saygısızlık yapılmamış, aynı zamanda Türkiye toplumunun insani değerlerine de saldırı gerçekleşmiştir. Bu toprakların en kadim halkı olan Ezidîlerin bu tür saldırılara maruz kalmasının önüne geçmek devletin temel görevidir.”

Uca önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya mezarın tahrip edilmesine ilişkin yasal işlem yapılıp yapılmadığını sordu.


Soykırımın izleri: Şengal’de bir toplu mezar daha




Önceki Haber
Macron 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü" ilan etti, Ankara tepkili
Sonraki Haber
"AKP’nin sakladığı çok şey var, IMF bu bilgileri görmeden para falan vermez"