Ana SayfaGüncelBerkin Elvan davası: 10 Nisan’da keşif yapılacak

Berkin Elvan davası: 10 Nisan’da keşif yapılacak

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 10’uncu duruşmasında mahkeme heyeti, 10 Nisan’da olay yerinde keşif yapılması kararı aldı.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık polis Fatih Dalgalı’nın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı, HDP İstanbul milletvekilleri Oya Ersoy, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel ile birlikte Gezi eylemleri sırasında hayatı kaybeden Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Meray, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda kişi takip etti.

Duruşma, tanık polis Bayram Gözükara’nın beyanlarıyla başladı.

Sanık polis Dalgalı’nın “üst devresi” olduğunu belirten Gözükara, “Dalgalı’nın gruptaki görevini bilmiyorum. Gruptaki zetçiler değişebiliyordu o dönemde. Ben kalkancıydım. Grubumun amirini hatırlamıyorum. Grup şefimiz Yusuf Uyanık’tı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçişi sırasında yolu açmak için Okmeydanı’na geçtik. Fotoğraftaki kişi Fatih abiye biraz benziyor, olay yerine ait görüntülerdeki kişiyi teşhis edemem, benzetemedim” dedi.

Katılan avukatı Çiğdem Akbulut, bunun üzerine tanık polis Gözükara’ya “Grubunuzda kimlerin gaz sıktığını biliyor musunuz?” diye sordu. Gözükara, bu soruya “Müdahale edildiğini hatırladığını ama kimlerin gaz kullandığını bilmediği” yanıtını verdi.

Ardından tanık polis Hasan Pekşen’in beyanları dinlenildi. Pekşen, şunları söyledi:

“O dönemde zetçi olarak görev yapıyordum. Taksim grubundaydım. Olayla alakalı herhangi bir bilgimiz yok. Berkin Elvan öldükten sonra bizi ifadeye çağırdılar. Okmeydanı’ndaki bağlantı yolunda bekledik biz ama Şark Kahvesi’nin orada müdahale vardı. Zetçiler tek başına görev yapmaz. Müdahalenin olduğu yerden 500 metre gerideydik. Gruba müdahale eden polisleri göremedik. Biz eve gitmeden çalışıyorduk. Sonuçta toplumsal olayları önlemekle görevli polislerdik. Grup içinde zetçi olarak görevliydim. Grupta benden başka zetçiler de vardı. Zet kullanırken bize talimatı grup amiri verirdi. Ben Dalgalı’nın ismini basından duydum. Kendisi ile hiçbir yerde görev yapmadım.”

Avukat Atalay: Keşif istiyoruz

Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay ise tanık beyanları sırasında mahkeme heyeti üyelerinden birinin telefonuna bakıp gülümsemesine “Elinizdeki telefona bakarak, gülümseyerek beyan dinleyemezsiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

Önceki duruşmada dinlenen tanık polislerin ifadelerine de değinen Atalay, “Tıpkı jandarma kriminal raporu gibi benzerlik var. Doğrudan atış yapıldığı sabit artık. Bu raporlar bir bütünü tamamlıyor. Durumu ortaya koyuyor. Yeni bilirkişi raporu da istenmiyor. Keşif istiyoruz, çünkü suçun alacağı cezanın hangi hadden verileceği bizce keşif yapılması gerekir. Artık tutukluluk talep etmiyorum bu su götürmez bir gerçek çünkü artık” ifadelerini kullandı.

10 Nisan’da keşif yapılacak

Avukat beyanlarının ardından mahkeme heyeti duruşmaya kısa süreli ara verdi.

Ardından ara kararlarını açıklayan heyet, Berkin Elvan’ın vurulduğu yerde 10 Nisan’da keşif yapılmasına karar verdi.

Sanık polis Fatih Dalgalı hakkında yakalama kararı çıkarmayan heyet, duruşmayı 8 Mayıs’a erteledi.