Ana SayfaEkonomiBini aşkın çalışanı var: Honda’nın Gebze’deki fabrikası kapanıyor

Bini aşkın çalışanı var: Honda’nın Gebze’deki fabrikası kapanıyor

HABER MERKEZİ – Honda, Türkiye fabrikasını kapatacağını duyurdu. 1100 çalışanı bulunan fabrika, 20 yılı aşkın süredir faaliyetini sürdürüyordu.

Japonya’nın önde gelen araç üreticilerinden Honda’nın Türkiye’de üretilen tek model olan Civic Sedan’ın üretimine 2021 yılında son vereceği belirtildi.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in Financial Times’tan aktardığına göre firmanın Avrupa için üretiminin tamamı Japonya’daki fabrikadan sağlanacak.

Honda doğruladı

Türkiye fabrikasının kapanacağı iddiası, Honda’nın yaptığı açıklamayla da doğrulandı.

Bin 100 kişinin çalıştığı Gebze ve 3 bin 500 kişinin çalıştığı İngiltere’deki Swindon fabrikalarında üretimin sonlandırılacağının duyurulduğu açıklamada, şirketin daha yüksek üretim hacimleri beklediği bölgelere odaklanacağı belirtildi.

Honda Avrupa’dan yapılan açıklamada şirketin elektrikli araçlara odaklanacağı ve bu doğrultuda küresel imalat yapısında revizyonlar yapılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre her iki fabrikanın da 2021 yılına kadar kapatılması planlanıyor.

Diken’in haberine göre açıklamada Türkiye’ye ilişkin kısım şöyle:

“Küresel yeniden yapılanmamız Honda’nın Türkiye’deki otomobil faaliyetlerini de kapsayacak. Honda Türkiye A.L. şu anda yıllık 38 bin araç üretimi gerçekleştiriyor. Şirket 2021 yılında mevcut sedan modeli Civic’in üretimini durduracak ve iş faliyetlerini devam ettirme niyetinde. Honda Türkiye A.Ş. bu süreçte Türk paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürecek.”

Temeli 1996’da atılmıştı

21 Eylül 1996’da Gebze Şekerpınar’da temeli atılan Honda Türkiye Fabrikası’nın inşaatı 14 ayda tamamlanmıştı.

1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket, Ocak 2003 tarihinden itibaren Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesiyle faaliyetlerini sürdürmekteydi.




Önceki Haber
Adana'da öğrencileri cinsel istismara maruz bırakan bir erkek öğretmen tutuklandı
Sonraki Haber
Temelli: Bir seçenek yarattık