Ana SayfaKitapBir bedenin yapabilecekleri üzerine bir muhabbet: “Duygu Politikası”

Bir bedenin yapabilecekleri üzerine bir muhabbet: “Duygu Politikası”

HABER MERKEZİ – Bedenli deneyim felsefesi, medya teorisi ve siyaset felsefesi üstüne çalışan Brian Massumi’nin “Duygu Politikası” adlı kitabı Otonom’dan çıktı. Söyleşilerden derlenen kitap, “bir bedenin yapabilecekleri üzerine bir muhabbet”.

Brian Massumi ile yapılan söyleşilerden derlenen “Duygu Politikası”, Otonom Yayıncılık’tan çıktı.

Hakan Erdoğan’ın çevirdiği kitapta Massumi ile yapılmış 6 ayrı söyleşi yer alıyor.

“Massumi felsefe, politik teori ile gündelik yaşam arasında yeni güzergâhlar oluşturduğu bu söyleşilerde, duyguyu süreç olarak varoluşuna itibar eden bir ifadeye kavuşturup onun politikliğini ortaya koymayı amaçlıyor.”

Otonom’un takdimi ile kitap, “bir bedenin yapabilecekleri üzerine bir muhabbet” esasında.

Kitabın arka kapağındaki kısa pasajı paylaşıyoruz:

“Duygu, etkileme ve etkilenme gücüdür. Dünyaya açıklığın bir ifadesi olan bu basit tanım, bir dünya soruya açılıyor. Etkilemek ve etkilenmek karşılaşmada olmaktır, karşılaşmada olmak ise maceraya çoktan atılmış olmak. Duygu, bir öznenin içselliğinde kapalı kalan bir hissediş olmak bir yana, dünyanın olaylarına dolaysız bir katılımı içerir. Duygu deneyimin yeğinlikleriyle ilgilidir. Peki ya politika? Politika, karşılaşma maceralarından başka ne olabilir? Karşılaşmalar, ilişki maceraları değilse nedir? İşte bu yüzden, duygudan bahsetmeye başladığımız anda, ilişkisel karşılaşmanın politik boyutu içinde buluyoruz kendimizi.”