Ana SayfaEkonomiBuğday ekim alanı yaklaşık 2 milyon hektar azaldı

Buğday ekim alanı yaklaşık 2 milyon hektar azaldı

HABER MERKEZİ – Ulusal Hububat Konseyi, buğday ekim alanlarındaki düşüşün endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Konsey’in yayımladığı rapora göre on yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı 7.2 milyon hektara düştü.

Ulusal Hububat Konseyi, hububatta 2018 üretim yılının değerlendirildiği bir rapor yayımladı.

Eskişehir’de düzenlenen “2018 Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli”nden sonra yayımlanan sonuç raporunda, bundan 10-12 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7.2 milyon hektara düştüğüne dikkat çekildi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın aktardığı raporda, buğdayın stratejik ürün olduğu, üretiminden uzaklaşılmasının doğuracağı gıda arz güvenliği sorununa çözüm bulunması için ciddi önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar’ın imzası ile yayımlanan rapora göre alınması gereken önlemler özetle şöyle:

  • Tarımsal desteklerin önceden verilmesi/ya da en kısa sürede ödenmesi
  • Tarımsal motorinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılmalı
  • En önemli engellerden birisi topraktaki organik madde yetersizliği. Sorun, “Organik madde seferberliği” ile çözüme kavuşturulabilir.
  • Buğday üretiminden kaçışın engellenmesi için ekim başlamadan gerçekçi bir fiyat belirlenmeli

Ekmek fiyatları

Öte yandan raporda, buğday ekiminin azalmasında rol oynayan uygulamalar arasında, zamansız fiyat açıklaması, fiyatın beklenenin altında olması, zamansız ithalat kararları, buğdayın kasası olarak tanımlanan kurumun yeterli stok bulundurmaması gibi hususlar yer aldı.

Ayrıca raporla birlikte ekmek fiyatlarındaki düşük fiyat ısrarı sonucu buğday fiyatlarının düşük kalmasının, “gıda üretimi açısından risk oluşturacak yöntemlere yönelimi artırdığı” belirtildi.

Öte yandan yine rapora göre “ekmek ve diğer buğdaya dayalı ürünlerde kalite düşüklüğü ve sağlıklı beslenme açısından riskleri de beraberinde getiriyor.”

Tarımda ÜFE yüzde 8,29 arttı

Ulusal Hububat Konseyi hububatta 2018 üretim yılını bu şekilde değerlendirirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ocak ayı verisini yayımladı.

Tarım-ÜFE 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 8,29 arttı.

Üretici fiyatlarındaki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 23,50 oldu.


Beklentilerin de üzerinde: Sanayi üretimi yüzde 9,8 daraldı




Önceki Haber
Fransa'da polis şiddetine yumruklarıyla yanıt veren eski boksöre 30 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Cari denge dört ayın ardından açık verdi