Ana SayfaÇeviriBüyük göç: ABD-Meksika sınırındaki insanlar ne durumda?

Büyük göç: ABD-Meksika sınırındaki insanlar ne durumda?

HABER MERKEZİ – Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için göç eden kafileden binlerce kişi iki ayı aşkındır Meksika-ABD sınırında. Kimisi geri döndü, bazısı sınırı geçti, ancak çoğu saldırılara ve tehditlere rağmen sığınma başvurusu süreçlerinin tamamlanmasını bekliyor. Öte yandan başkent Mexico City’deki yaklaşık 2 bin 500 kişi Perşembe günü itibarıyla ABD sınırına doğru göçe devam etmeye başladı. Kafiledekiler bütün zorluklara rağmen “Sınırda şiddet olduğunu biliyoruz ama bu riski göze almamız gerekiyor” diyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Orta Amerika’da insani yaşam talebiyle ülkelerini terk eden yüzlerce kişiye binlerin katılımıyla büyüyen göç, devletlerin tehdidine rağmen ABD’nin Meksika sınırına ulaşalı iki ayı aşkın zaman geçti.

Ülkelerini şiddet ve yoksulluktan dolayı terk eden 6 bin civarındaki göçmenlerden bazıları evine döndü, kimisi her halükarda sınırı geçmeyi denedi, ancak birçoğu Meksika’daki bekleyişini sürüyor.

Sınır kenti Tijuana’da son durum

Meksika’nın ABD sınırında yer alan Tijuana ketinde bekleyenler aylardır sığınma başvuruları sürecinin sonlanmasını bekliyor.

Ancak ‘inanılır korku mülakatı’ adı verilen ve sığınma başvurusu sürecini başlatacak duruşma süreci yavaş ilerliyor. Hatta bazı durumlarda bu süre ayları buluyor.

Orta Amerikalılar, bu süre zarfında derme çatma çadırlarda yaşıyor.

Tijuana’daki bir kamp

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin mülakat sonrası bile göç edenlerin ülkeye alınmayacağı yönündeki açıklamasının uygulamaya geçirilmesinin yansımaları da burada görülüyor.

Teksas sınırındaki kartel şiddetinden kaçınmak isteyen Orta Amerikalılar bugün çoğunlukla Tijuana’da.

Bu kentteki birçoğu, eski spor salonunun yoğun yağışlar nedeniyle kullanılamaz duruma gelmesiyle konser salonu olarak kullanılan Barretal adındaki yerde kalıyor.

Ancak göçmenler burada da saldırıların hedefinde. Aralık ayında bu salona biber gazı atıldı, hatta sığınma duruşmalarına katılım için beklemekte olan iki göçmen bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Kentte ilk başta görülen ılımlı hava ise tersine dönmüş durumda. Bu, Tijuana Belediye Başkanı Juan Manuel Gastélum’un “Sizi burada istemiyoruz” sözlerinden anlaşılabiliyor.

Sınırdaki göçmenler anlatıyor

Sınır kenti Tijuana’da 3 veya 4 bin civarında Orta Amerikalı olduğu tahmin ediliyor.

Bunlardan biri de 46 yaşındaki Noe Diaz Moreno.

Dissent Magazine’den Sammy Feldblum’a konuşan Moreno, Honduras’ta bir uyuşturucu satıcısı tarafından soyulduğunu, polise gitmesi durumunda ölümle tehdit edildiğini söylüyor.

Moreno, sosyal medya ve televizyonda göç ile ilgili haberleri gördükten sonra kafileye katılmaya karar verdiğini dile getiriyor.

Honduras’ta eşini ve çocuklarını bıraktığını söyleyen Moreno, “Acı çektik. Asla beklemediğimiz şeyler gördük. Kamyonlardan atılanlar, gecenin bir yarısı uyurken düşenler… Çocuklarını araçta yalnız bırakan anneler…” diye anlatıyor.

ABD-Meksika sınırı

Moreno, Tijuana’daki tehlikelere de işaret ederek, “Burada kalmak istemiyoruz, çünkü buradaki polisin de aynı olduğunuz düşünüyoruz: Yolsuz, satın alınmış ve satılmış. Yasaların daha katı uygulandığı bir ülkeye ulaşmak istiyoruz” diyor.

Kız kardeşi ve çocuğuyla Honduras’ın La Ceiba kentinden gelen Marla Brewa ise, şimdilik Meksika’da kalmak istediğini, sonrasında ABD’ye geçmeyi arzu ettiğini söylüyor.

“Burası çok güvenli değil. Diğer tarafa geçmek istiyoruz. Orada bize sığınma vereceklerini söylüyorlar. Diğer taraf ise, bana 15 gün izin vereceğini ve sonrasında Honduras’a göndereceklerini söylüyor. Hayatım Honduras’ta tehlikedeyken, beni Honduras’a yollayacaklarsa neden diğer tarafa geçmeyi isteyeyim? İsteyemem. O yüzden Meksika için belgelerimi hazırlıyorum. Bir süreliğine burada olmak, güvenli bir evde kalmak ve çalışmak için…”

Binlerce kişi başkentten sınıra yürümeye başladı

Tijuana’daki göçmenler durumlarını bu şekilde anlatırken, başkent Mexico City’deki yaklaşık 2 bin 400 göçmen Perşembe günü kenti terk etmeye başladı.

Trump’ın sınıra askeri sevkiyat yapmayı planladığını duyurmasına rağmen kafile, saldırılara ve alıkonmalara karşı kalabalık gruplar halinde yürüyor.

ABD sınırına doğru ilerleyen kafiledekilerden Honduraslı Maria Murillo, “Sınırda şiddet olduğunu biliyorum ama bu riski göze almam gerekiyor. Param kalmadı ve ailem beni ABD’de bekliyor” diyor.

Skynews’un haberine göre Honduraslı Oscar Lopez ise Tijuana’daki durumu göz önüne alarak, hedefinin Monterrey’e ulaşmak olduğunu söylüyor.

Lopez, sınırı buradan daha kolay geçebileceği inancında.


Gazete Karınca