Ana SayfaCezaevleriCezaevlerinde açlık grevleri: Sayı 313 oldu, ‘ilk gruptakiler kritik aşamaya yaklaşıyor’

Cezaevlerinde açlık grevleri: Sayı 313 oldu, ‘ilk gruptakiler kritik aşamaya yaklaşıyor’

HABER MERKEZİ – Açlık Grevleri Takip Platformu, cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukların sayısının 313’e yükseldiğini açıkladı. Açlık grevindeki 41 kişilik birinci grubun ise eylemlerinin 58’inci gününde olduğu belirtilerek, “mahpusların sağlık durumları gelinen gün itibariyle kritik aşamaya yaklaşmaktadır” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 100’üncü güne yaklaşıyor. Güven tam 96 gündür açlık grevinde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine ilişkin hukukçular, insan hakları savunucuları ve sağlık örgütü temsilcilerinden oluşan Açlık Grevleri Takip Platformu tarafından hazırlanan izleme raporu ve durum değerlendirmesi bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Açıklamada, cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukların sayısının 313’e yükseldiği kaydedildi.

16 Aralık 2018 tarihinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan 41 kişilik birinci grubun ise eylemlerinin 58. gününde olduğu bildirildi.

Cezaevlerinde açlık grevi eylemcilerinin sayısının gün geçtikçe artmakta olduğu vurgulanarak, “Leyla Güven ve ilk grupta bulunan açlık grevindeki mahpusların sağlık durumları gelinen gün itibariyle kritik aşamaya yaklaşmaktadır” denildi.

“Açlık grevi eylemine başvuran mahpusların başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam haklarının korunması için tüm yetkililerin gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz” diye belirtilen açıklamada, şu çağrıda bulunuldu:

“Mahpusların açlık grevi eylemi konusunda siyasal iktidarın ölümler yaşanmadan barışçıl yollarla gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir. Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için biran önce Adalet Bakanlığı’nı, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Açlık Grevleri Takip Platformu

Açlık Grevleri Takip Platformu; İnsan Hakları Derneği-Diyarbakır Şubesi (İHD), Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabipler Odası (DTO), Türkiye İnsan Hakları Vakfı-Diyarbakır Temsilciliği (TİHV) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından oluşturuldu.

Açlık Grevleri Takip Platformu’nun tarafından hazırlanan açlık grevlerine ilişkin izleme raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Açlık grevcilerinin talebi ne?

Güven ile cezaevlerindeki tutuklular ve yurt dışındaki aktivistler, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
PAK’ın ardından: Kürdistan Komünist Partisi'ne de kapatma davası açıldı
Next post
Gün Matbaacılık davası: Dört kişi hakkında tahliye kararı