Ana SayfaPolitikaCHP’li Kadıgil: Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz

CHP’li Kadıgil: Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz

HABER MERKEZİ – Türkiye’de kadınların regl dönemlerinde kullandıkları ped ya da tampon gibi hijyen ürünlerindeki vergi yükünün kaldırılması gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Sera Kadıgil, “Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kadınların regl dönemlerinde kullandığı ped ya da tampon gibi hijyen ürünlerindeki yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 5’e düşürülmesi için yasa teklifi verdi.

Meclis’te konuşan Kadıgil, “Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Regl olan bireylerin zorunlu ve temel olarak ihtiyaç duyduğu hijyen ürünlerinden alınan verginin, Türkiye ve dünyada ‘tampon vergisi’ adıyla anıldığını belirten Kadıgil devamla şu bilgileri paylaştı:

“Bir kadın ortalama 2 bin 535 gününde yani yaklaşık 7 yıl regl olmakta ve ped ya da tampona ihtiyaç duymaktadır. İngiltere’de yapılan hesaba göre kadınlar, hayatlarının 38 gününü kadın hijyen ürünlerini alabilmek için çalışarak geçirmekteydi.

AB 2007 yılında aldığı kararla bu hijyen ürünlerindeki vergileri yüzde 5’e kadar indirilmesine izin vermiştir. ABD’deki pek çok eyalette tampon vergisi kaldırılmıştır. Kanada ve Hindistan da benzer karar almıştır.

Ülkemizde de bir an önce çağa ve toplumsal eşitliğe uygun düzenlemeler yapılmalı ve hijyen malzemeleri üzerindeki görülmemiş vergi yükü kaldırılmalıdır.”

Previous post
ABD’de altı polis, arabasında uyuyan bir siyah erkeği vurarak öldürdü
Next post
Gazeteci Melike Ceyhan serbest bırakıldı