Ana SayfaManşetCinsel saldırıya maruz bırakılan kadın eylemci: Utanç polise ait

Cinsel saldırıya maruz bırakılan kadın eylemci: Utanç polise ait

HABER MERKEZİ – Ankara’da yapılan bir eylemde bir polisin gözaltına almaya çalıştığı sırada cinsel saldırıya maruz bıraktığı Merve Demirel, “Polisin haysiyetsizce yaptığı muamelenin yarattığı utanç kesinlikle polise aittir. Bu utanç bana yüklenemez” dedi. Ankara Barosu söz konusu polis hakkında suç duyurusunda bulunurken, Ankara Emniyet Müdürlüğü ise cinsel saldırıyı inkar etti.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) 16 Şubat’ta Ankara Sakarya Caddesi’nde yaptığı eylemde bir polisin, üniversite öğrencisi Merve Demirel’i gözaltına alırken cinsel saldırıya maruz bıraktığı görüntüler kameralara yansımıştı.

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu görüntülerin ardından Ankara Barosu, söz konusu polis hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ankara Sakarya Caddesinde yapılan bir eyleme destek veren üniversite öğrencisine polis tarafından gözaltına alındığı sırada cinsel saldırıda bulunan kamu görevlisi polis hakkında Baromuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

21 yaşındaki Demirel de Ankara Adliyesi’ne giderek polis hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Bu utanç onlara ait”

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’a konuşan Demirel, yaşananlara ilişkin aktarımında “TAYAD olarak 16 Şubat günü halkın avukatlarının açlık grevinin 24. gününde, hukuksuzca tutuklanmalarına karşı Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaptık, 3 kişiydik. Polisin müdahalesi oldu. Gözaltına alınırken bir polis tacizde bulundu, bu da görüntülendi” ifadelerini kullandı.

Polisin cinsel saldırıda bulunmasını ‘işkence’ olarak tanımlayan Demirel, “İşkence sadece fiziksel zarar değildir, bu da bir işkencedir” dedi ve şöyle devam etti:

“Polisin haysiyetsizce yaptığı muamelenin yarattığı utanç kesinlikle polise aittir. Bu utanç bana yüklenemez. Haysiyetsizleştirilen, itibarsızlaştırılan ben değilim, tacizci polistir. Toplumda böyle bir algı var; tecavüzcülerin, tacizcilerin, onursuzca muamele yapanların yarattığı utanç kadınlar üzerine yüklenmeye çalışılıyor. Bu utanç onlara aittir. Bu bilinci kazandığımızda biz kadınlar olarak kesinlikle utanmamalıyız. Bu eylemi ben tutsak arkadaşlarımız adına yapıyordum. Bunları düşündüğümde bizimle tacizci polisler arasında bir barikattır bu. Hiç utanç duymadım. Geri çekilmek, sinmek istemedim. Zaten aynı gün saat 18.00’da Yüksel Caddesi’nde yapılan eyleme de katıldım.”

“İtibarsızlaşan biz değiliz”

Bir avukatın kendisi için “Keşke yüzünü gizleseydik, bir yaşantısı, itibarı var” dediğini de aktaran Demirel, “Ben bunu kesinlikle reddediyorum. İtibarsızlaşmak söz konusu değil. Bu erkek egemen anlayışın kalıntıları. Maalesef taciz, tecavüze uğrayan kadınların adları duyulduğunda itibarsızlaşacak gibi algılanıyor. Öyle değil, itibarsızlaşan biz değiliz” diye konuştu.

Ankara Emniyeti’nden açıklama

Diğer yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü de Merve Demirel’in gözaltına alındığı sırada polis tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı görüntülerin ortaya çıkması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, cinsel saldırının olmadığı savunularak, şunlar kaydedildi:

“Sosyal medyada ve basın kuruluşlarında habere konu olan yakalama işlemi esnasında, çekilen videolarda olay bütünü ile ele alınmayarak sadece bir kare üzerinden Türk Polis Teşkilatını kamuoyu nezdinde yıpratılmaya çalışılarak küçük düşürülmek istenmiştir. Bahse konu eylemde şahıslara dağılmaları hususunda gerekli yasal uyarılar yapılmış olup, şahısların eylemlerine devam etmeleri üzerine, yakalama işlemi sırasında direnmeye devam ettikleri, M.D. isimli bayanın gözaltı aracına alınması esnasında direnmesi sonucu basına yansıyan görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kanunsuz eylemlere yapılan müdahaleler Müdürlüğümüz tarafından kayıt altına alınmıştır.

“Örgüt mensuplarınca gündeme getirilen bu ve benzeri görüntülerin amacı, Emniyet Teşkilatını yıpratmak, görev alan personeli teşhir ederek moral ve motivasyonunu bozmak, görev yapmasını engellemeye çalışmak amaçlı olup, şahıslar tarafından kullanılan sosyal medya hesaplarında Emniyet Teşkilatı ve personeli hakkında yapılan tehdit, hakaret, personeli hedef gösteren vb. paylaşımlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına birden fazla suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Açıklamada Merve Demirel’in babasının ise “FETÖ” faaliyetleri içerisinde olmakla suçlanması dikkat çekti.

Previous post
İstanbul'da sis: Şehir Hatları'nın tüm vapur seferleri iptal edildi
Next post
İstinaf Mahkemesi, Cumhuriyet Davası'ndaki kararları onadı