Ana SayfaGüncelDiyarbakır’a yürümek isteyen HDP’li vekillere polis şiddeti

Diyarbakır’a yürümek isteyen HDP’li vekillere polis şiddeti

HABER MERKEZİ – Açlık grevindeki Leyla Güven’e destek için Nusaybin’den Diyarbakır’a gitmek isteyen HDP milletvekillerinin yürüyüşünü engelleyen polisler, Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ı copladı. Mardin Milletvekili Pero Dündar ise polis kalkanlı müdahalesinde elinden yaralandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in ve 300’ü aşkın tutuklunun cezaevlerinde sürdürdüğü açlık grevi eylem devam ediyor.

Güven’in eyleminin 100. gününde (15 Şubat) Diyarbakır’daki evine ulaşma amacıyla farklı merkezlerden başlatılan yürüyüşün Nusaybin ayağında HDP’li vekillere yönelik polis şiddeti yaşandı.

Dün Şırnak’tan yola çıkarak Nusaybin’e ulaşan milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir ile HDP Mardin milletvekilleri Pero Dündar, Ebru Günay ve Tuma Çelik HDP ilçe binasında partililerle bir araya geldi.

Buradan Diyarbakır’a doğru devam edilecek yürüyüş nedeniyle parti binasının etrafı zırhlı araç ve polislerce abkukaya alındı. Nusaybin Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürü de parti binasının önüne geldi.

HDP’li vekil coplandı

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bir süre sonra parti binasından toplu halde çıkarak yürüyüşlerine başlamak isteyen milletvekillerinin etrafı polislerce sarıldı ve yürümeleri engellendi.

Yürümekte ısrar etmeleri üzerine HDP milletvekilleri çembere alındı. Bunun üzerine tartıştıkları polisler kalkanlarla milletvekillerini sıkıştırıp, darp etmeye başladı.

Ajansın aktardığına göre o anlarda bir polis, elindeki copla milletvekillerinden Hüseyin Kaçmaz’a defalarca vurdu. O anlar kameralara şöyle yansıdı:

Milletvekillerinden Pero Dündar’ın ise kalkanlarla sıkıştırılması nedeniyle yaralandığı parmağında kanama meydana geldi.

Polis şiddetine maruz kalan HDP’liler polislere yönelik “Bunun hesabını vereceksiniz” diye seslendi. Ardından milletvekilleri durum değerlendirmesi yapmak üzere parti binasına geçti.

Muş’ta milletvekili danışmanları gözaltına alındı

Yürüyüşün Muş ayağında ise Diyarbakır’a yürümek isteyen HDP milletvekilleri Şevin Coşkun ve Mensur Işık’a polisler tarafından izin verilmedi.

Yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından milletvekillerinin danışmanları İnan Demir ve Elif Uras gözaltına alındı.

Yürüyüşlerine izin verilmeyin HDP’li vekiller Bingöl’e doğru araçlarıyla harekete etti.

HDP’li Aydeniz hakkında soruşturma

Öte yandan Güven’e destek vermek için yapılan yürüyüşün Van ayağında polislerin müdahalesiyle karşılaşan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Aydeniz’in müdahale sırasında bir polisin kolunu ısırdığı gerekçesiyle hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Basit kasten yaralama”dan soruşturma başlattı.

Ne oluyor?

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 99’uncu gününde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

HDP, “100. günde Leyla’ya, tecridi kırmaya” sloganıyla 15 Şubat’ta, 15 kentten Güven’in Diyarbakır’daki evine doğru yürüyüş başlatacağını bildirmişti.

Previous post
Frank Zappa'nın hologramı Nisan'da turneye çıkıyor
Next post
Fransa'da polis şiddetine yumruklarıyla yanıt veren eski boksöre 30 ay hapis cezası