Ana SayfaEkonomiEkonomi alarm veriyor: TÜSİAD’a göre ‘sorunlar bankalara sıçrayabilir’

Ekonomi alarm veriyor: TÜSİAD’a göre ‘sorunlar bankalara sıçrayabilir’

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki ekonomik tablo günden güne kötüleşirken, TÜSİAD Yüksek İştişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan sorunların bankacılık ve finans sektörüne sıçrayabileceği uyarısında bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise tarımsal üretim noktasında sıkıntıların giderilmesinde adım atılmadığını vurgulayarak, “Seçimler bittiği an eski tas eski hamama dönülecek. Yine üreticinin sıkıntısı olacak ve yine fiyatlar yükselecek” diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ekonomisindeki genel tabloyu değerlendirdi ve uyarılarda bulundu.

TÜSİAD 49. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Özilhan, hükümet tarafından atılan adımların yapısal sorunları çözmekten ziyade kısa vadeli önlemler almak mahiyetinde olduğunu belirterek, “Reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorun bankacılık ve finans sektörüne sıçrar, derin sorunlar böyle çıkar” dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan

Özilhan’ın uyarılarından satırbaşları şöyle:

  • Alınan önlemler fiyatları belirli bir süre aşağı çekecektir fakat tarım üretiminde sorun devam ettiği sürece gıda fiyatları artış trendine tekrar geçecektir.
  • Üretim ve satışlar düşüyor, yeni istihdam yaratılamıyor, işsizlik artıyor; kısmi iyileşmeye rağmen ekonomide kırılganlık yaratan nedenler devam ediyor.
  • Geçen Ağustos’ta çıkan yangının ateşi düştü, faiz, kur, enflasyon zirvelerden aşağı indi ancak kırılganlıkların sebepleri tedavi edilmezse aynı arazların tekrar görülmesi kaçınılmazdır.
  • Hükümet ekonomik zorluklarla mücadele için paket üzerine paket açıyor; oysa yapısal sorunlar kısa vadeli adımlarla çözülemez.
  • Reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorun bankacılık ve finans sektörüne sıçrar, derin sorunlar böyle çıkar.
  • Kredi yeniden yapılandırmaları ve sektörlere yayılan konkordato ciddi sorunların tezahürleri; yapısal önlem alınmadan yapılanlar sorunların derinleşerek tekrarlanmasına yol açar.

Öte yandan 49. Genel Kurul Toplantısı ile beraber TÜSİAD yeni başkanını da belirledi.

Seçime tek aday olarak giren Simone Kaslowski, başkanlığa seçilerek görevi Erol Bilecik’ten devraldı.

ZMO Başkanı Güngör: Seçim sonrası gıda enflasyonu artacak

Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör de tarımda yaşanan üretim krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazete Duvar’dan Tamer Arda Erşin’e konuşan Güngör, hükümetin gıda fiyatlarını düşürme iddiasıyla açtığı tanzim satış noktalarında birçok aracının devreden çıkarılarak, maliyetin devlete, yani halkın geniş kesimlerine yüklendiği uyarısında bulundu.

Güngör, “Seçimler bittiği an eski tas eski hamama dönecek. Yine üreticinin sıkıntısı olacak ve yine fiyatlar yükselecek. 31 Mart’tan sonra gıda enflasyonu artacak” diye konuştu.

Ekim alanlarının hızla daraldığını belirten Güngör, “2018’in ekim ayında soğan fiyatları Ocak ayında 6-7 lirayı bulabilir dedik, öyle de oldu. 2019 yılında soğan fiyatları 9-10 liraya kadar çıkabilir” diye ekledi.

Güngör son olarak şunları kaydetti:

“Ülkemizde ekim planlaması yok, girdi maliyetleri çok yüksek, üretici para kazanamıyor, üstüne üstlük doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmezsek, ÖTV- KDV (Özel Tüketim Vergisi-Katma Değer Vergisi) düşmezse ve üreticiye doğru düzgün teşvik verilmezse, tarım politikası doğru dürüst uygulanmazsa 2019 yılının sonundan itibaren bugünkü fiyatları ararız çünkü tarım alanları daralıyor.”

Ekonomide neler oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, döviz kurlarındaki son yıllardaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Ayrıca iktisatçılar, sorunların kaynağı yerine semptomlarına yapılan müdahaleler nedeniyle krizin ötelendiğini belirtiyor.

İktidar ekonomide ‘dengelenme’nin gerçekleştiğini savunurken, muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti ise 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini söylüyor.

Aralarında Ümit Akçay ve Mustafa Sönmez’in bulunduğu iktisatçılar da bu görüşte hemfikir.

Previous post
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi
Next post
Peri Bacaları'na otel inşaatını haberleştiren gazeteciye ölüm tehdidi