Ana SayfaGüncelGazeteci Çağdaş Kaplan hakkında bir iddianame daha

Gazeteci Çağdaş Kaplan hakkında bir iddianame daha

HABER MERKEZİ – Gazeteci Çağdaş Kaplan hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla iddianame hazırlandı.

Yeni Yaşam gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni olarak bir dönem görev yapan gazeteci Çağdaş Kaplan, 6 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınmış, savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından ise serbest bırakılmıştı.

“Örgüt propagandası” iddiasıyla gözaltına alınan Kaplan hakkında iddianame hazırlandığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, gazeteci Kaplan’ın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla “örgüt propagandası” yaptığı öne sürüldü.

İddianamede, Kaplan’ın Twitter ve Facebook üzerinden yaptığı haber paylaşımları da suçlama konusu yapılırken, “Paylaşımların haber verme ve kamuoyunun bilgi edinme hakkı kapsamında olmadığı” iddia edildi.

Ayrıca Kaplan hakkında hazırlanan iddianamede Evrensel gazetesi “terör örgütü güdümünde yayın yapan” bir medya kuruluşu ilan edilirken, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yasaklanmasına tepki gösterilmesi ise “suç” sayıldı.

Kaplan: Suç delili yapılan paylaşımların tamamının arkasındayım

Gazete Karınca’ya konuşan Çağdaş Kaplan, hakkında hazırlanan yeni iddianameye ilişkin şunları söyledi:

“Bu iddianame bir kez daha yargının gazetecilik mesleğini, basın ve ifade özgürlüğünü yargılamaya çalıştığının kanıtıdır. İddianamenin tamamı paylaşılan haber linkleri ve yorumlarımdan oluşmaktadır. Yargı veya hükümet bu haberleri beğenmemiş olabilir ama beğenmediği için bunun bir gazeteciyi cezalandırmak için iddianameye dönüştürülmesi yargı ve hükümetin gazeteciliğe ve gerçeğe ne kadar düşmanca yaklaştığını göstermektedir. İddianamede suç delili yapılan paylaşımların tamamının arkasındayım. Gazetecilik suç değildir!”

Kaplan hakkındaki davalar

Çağdaş Kaplan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA’da Sur operasyonuna ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yapılan haberi sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan yedi gazeteciden biri.

Ayrıca Gazete Karınca’nın eski editörlerinden olan Kaplan’a 2010 yılında başlatılan soruşturma sonrası açılan davada “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.


Gazete Karınca

Uluslararası Basın Enstitüsü’nden Türkiye raporu: Hükümet medyanın yüzde 95’ini etkisi altına aldı

Avrupa Konseyi: Türkiye gazeteciler için en büyük hapishane

Previous post
Antalya'da üç kadını darp eden erkek serbest bırakıldı
Next post
TRT, Demirtaş'ın konuşmasını YouTube'dan kaldırttı