Ana SayfaGüncelGörüntüleri gazeteci Türfent ortaya çıkarmıştı: İşkence edilen iki işçiye 28’er yıl hapis

Görüntüleri gazeteci Türfent ortaya çıkarmıştı: İşkence edilen iki işçiye 28’er yıl hapis

HABER MERKEZİ – “Türk’ün gücünü göreceksiniz” sözleriyle hafızalara kazanan Yüksekova’daki polis işkencesini mahkeme tasdikledi. O gün gözaltına alınıp, daha sonra tutuklanan işçilerden Mehmet Gezen ve İlyas Orgun’a 28’er yıl hapis cezası verildi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Selahattin Eyyubi Havalimanı’nın yanında bulunan özel bir şantiyeye 5 Ağustos 2015 tarihinde özel harekat timlerince baskın düzenlenmişti.

Baskında onlarca işçi toplu bir şekilde gözaltına alınırken, bu anlara ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı.

Görüntülere, bir polisin yere yatırılmış işçilere “Ne yaptı lan bu devlet size! Türk’ün gücünü göreceksiniz!” sözleriyle seslendiği yansımıştı.

O gün gözaltına alınan 52 işçiden dördü daha sonra tutuklanmıştı.

İşçiler hakkında açılan davanın ilk duruşmasındaysa şantiye formeni Kemal Yeklitaş ve rok operatörü Burhan Gülcan serbest bırakılırken, işçiler Metin Gezen ve İlyas Yorgun’un tutukluluğuna devam kararı verilmişti.

İki işçiye 28’er yıl hapis cezası

İşçiler Metin Gezen ve İlyas Yorgun’un karar duruşması 18 Ocak 2019 tarihinde Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre iddiaya ilişkin somut delil olmamasına ve duruşmada dinlenen polislerin beyanlar ile olay tutanaklarının çelişmesine rağmen Gezen ve Yorgun’a “örgüt üyeliği” ve “nitelikli bakımdan silah ve mühimmat alınması, taşınması ve bulundurulması” iddiasıyla 28’er yıl hapis cezası verildi.

Gezen’den mektup

Hakkında 28 yıl hapis cezası verilen işçilerden Metin Gezen, yaşadıklarını aktaran bir mektup kaleme aldı.

Gezen, dava sürecine ilişkin, “Dosyada hiçbir somut delil olmamasına rağmen ceza aldık. Mahkeme heyeti de ‘size Türkün gücünü az göstermişler asıl Türkün gücünü şimdi göreceksiniz’ havasındaydı. Ayrıca bana ve İlyas arkadaşa olumsuz davranışlar ve mahkemeye saygısızlık yaptığımız gerekçesiyle ceza indirimi yapılmadı. Aksine cezamız arttırıldı” sözlerini kaydetti.

Gezen ayrıca işkence ile ilgili darp raporlarının mevcut olmasına ve konuya ilişkin soruşturma başlatılmasına rağmen akıbeti hakkında kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Olaya ilişkin baskın görüntülerinin ilk yayınlandığı dönemde birçok sivil toplum örgütü, sendika, hukuk ve meslek odasının konuya dair açıklama yaparak “Olayın takipçisi olacağız” dediğini hatırlatan Gezen, mahkeme sürecinde meselenin kimse tarafından ilgi görmediğini söyledi.

Görüntüleri ortaya çıkaran gazeteci hapis cezasına çarptırılmıştı

Yaşananlara ilişkin görüntüyü ortaya çıkaran Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent’e de yaptığı haberlerden dolayı tutuklandığı davada “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 8 yıl 9 ceza verilmişti.

Türfent, gözaltına alındığı 12 Mayıs 2016’dan beri tutuklu.

Previous post
Ataması yapılmayan öğretmen hayatına son verdi
Next post
Bir Stephen King uyarlaması: "Pet Sematary"