Ana SayfaGüncelGözaltına alındıktan sonra 6 ay haber alınamamıştı: Ayten Öztürk ilk duruşmasına getirilmedi

Gözaltına alındıktan sonra 6 ay haber alınamamıştı: Ayten Öztürk ilk duruşmasına getirilmedi

HABER MERKEZİ – Lübnan’da gözaltına alındıktan 6 ay sonra Ankara TEM Şube’de olduğu ve işkenceye uğradığı ortaya çıkan, ardından da tutuklanan Ayten Öztürk, görülen ilk duruşmasına ‘güvenlik gerekçesiyle’ getirilmedi.

Lübnan Havaalanı’nda 8 Mart 2018 tarihinde gözaltına alınmasının ardından 6 ay boyunca kendisinden haber alınamayan ve en sonunda Ankara TEM Şube’de olduğu kabul edilen Ayten Öztürk’ün, tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Gözaltında tutulduğu süre boyunca işkenceye maruz bırakıldığı belirtilen Öztürk, duruşmaya “güvenlik” gerekçesiyle getirilmedi.

Duruşmayı Öztürk’ün ailesi, avukatları ve arkadaşları takip etti.

Çok sayıda avukatın katıldığı duruşmada mahkeme heyeti, üç avukat sınırlaması getirdi.

Söze ilk olarak başlayan Öztürk’ün avukatlarından Murat Yılmaz, müvekkilinin duruşmada hazır edilmemesinin keyfi bir uygulama olduğunu söyledi.

‘İşkence izlerine birebir şahit olduk’

Dosyanın aslında İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait olduğunu ancak ani bir kararla Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini dile getiren Yılmaz, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Müvekkilinin savunma yapmasının engellendiğini kaydeden Yılmaz, Öztürk’ün işkenceye uğradığını ifade etti:

“Müvekkilimizi gördük, işkence izlerinin hepsine birebir şahit olduk. Müvekkilimizi götürdüğümüz İstanbul savcısı müvekkilimizin yararlarına dahi bakmadı, bunun üstüne ‘Bu benim işim değildir’ dedi. Müvekkilimizi alıp Sulh Ceza savcısına götürdük oda aynı şeyleri söyleyerek, müvekkilimize dahi bakmadı. Müvekkilimiz vücudunda işkence izlerine rağmen tutuklandı.”

Öztürk’ün avukatlarından Betül Vangölü Kozağaçlı da, müvekkilinin bugün duruşmada olması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Yüzlerce sanığı buraya getiren cezaevi yönetimi, kolluk güçleri bugün Ayten’in ‘güvenliğini koruyamayız’ diye getirmediler. Soruşturma en ince ayrıntısına kadar yürütülmediği net bir şekilde ortadadır. Müvekkilimiz hakkında bir iddianame hazırlandı ama bu iddianameye baktığımız zaman yeterli bir suçu göremiyoruz.”

Öztürk’ün Ankara’da bir dosyası olmadığını hatırlatan Vangölü Kozağaçlı, “Ayten’i tutuklayan hakimler ve savcılar Ayten’in işkence izlerini görmezden geldi. Bu ülkede hiç birimiz güvenli değiliz, bunu bir kez daha anladık. Müvekkilimin gelip o akşam kimler tarafından kaçırıldığını ve nasıl teslim edildiğini size anlatması gerekiyor. Ama bu konuyu kapatma peşindeler. Eğer bir yargılama olacaksa buda İstanbul’da olması gerekiyor. Bizler adalet istiyoruz ama adalet bulamıyoruz” diye konuştu.

‘Dosya İstanbul’a gönderilsin’

Avukatların savunmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Öztürk’ün tutukluluk halinin devamına, dava dosyasının İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden gönderilmesine karar verdi.

Ayrıca İstanbul’dan gelecek karar doğrultusunda duruşma tarihinin belirlenmesini de karar altına aldı.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.