Ana SayfaGüncelGün Matbaacılık davası: Dört kişi hakkında tahliye kararı

Gün Matbaacılık davası: Dört kişi hakkında tahliye kararı

HABER MERKEZİ – Gün Matbaacılık çalışanlarının yargılandığı davada mahkeme heyeti, dört kişinin tahliyesine karar verdi.

Kayyum atanan Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu dokuzu tutuklu 21 matbaa çalışanın yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonunda görülen duruşmada, tutuklu olan Kasım Zengin, Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, İrfan Karaca, Mahmut Abay, Mehmet Emin Sümeli ve Musa Kaya ile tutuksuz sanıklar ile birlikte müdafileri hazır bulundu.

Tutuklu sanıklardan Uğur Selman Kelekçiler ise Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadı.

Ailelerin takip ettiği yargılamada mahkeme heyetinin olmamasından kaynaklı duruşmaya geçici heyet baktı.

Avukatlar yaptıkları savunmalarda tutuklu matbaa çalışanlarının tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Uğur Selman Kelekçiler, Musa Kaya, Mehmet Emin Sümeli ve Cemal Tunç’un tahliyesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması ise 11 Mart’ta görülecek.

Çalışanların toplamda 261 yıla kadar hapsi istenmişti

Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın 21 çalışanı hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını sunmuştu.

Mütalaada, aralarında şirketin sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 12 kişinin ‘örgüt üyeliği’nden, dokuz kişinin de ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan toplamda 261 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Dava hakkında

Gün Matbaacılık davasında, matbaa sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 21 kişi yargılanıyor.

Matbaa hakkında hazırlanan iddianamede kayyum atanmasının gerekçesi olarak, matbaanın bastığı 110 kadar yayın için toplatma kararı verilmesi ve gazete, kitap ve dergilerin yazar, genel yayın yönetmenleri ve eser sahipleri hakkında devam eden davalar gösteriliyor.

Bir diğer gerekçe ise Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin TSK’nin Afrin’e operasyonunu eleştirel bir şekilde manşetine taşıması ve bu gazete nüshalarının Gün Matbaacılık tarafından basımının yapılması oldu.

85 sayfalık iddianamenin 60 sayfasına yakınında Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 20 Ocak 2018’den sonra çıkan nüshaları yer alıyor.

İddianamede, matbaada basılan “Zimanê Kurdi” isimli Kürtçe dilbilgisi kitabı için de “sözde Kürtçe dil bilgisi” ifadelerine yer verilerek suçlama konusu yapılıyor.


Mezopotamya Ajansı, Gazete Karınca
Previous post
Cezaevlerinde açlık grevleri: Sayı 313 oldu, 'ilk gruptakiler kritik aşamaya yaklaşıyor'
Next post
10 gündür kayıptı: Sibel Gökbulut'un cenazesi bulundu