Ana SayfaGüncelHakkari Valiliği’nden açlık grevindeki Güven için yapılacak eylemlere yasak

Hakkari Valiliği’nden açlık grevindeki Güven için yapılacak eylemlere yasak

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevinin 100. gününde Hakkari’de HDP tarafından yapılması planlanan tüm eylem ve etkinliklere valilik tarafından yasak getirildi. Diyarbakır’a yürümek üzere toplanan HDP’lilere müdahale eden polis en az altı kişiyi gözaltına aldı.

Hakkari Valiliği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in ve 300’ü aşkın tutuklunun cezaevlerinde sürdürdüğü açlık grevi eylemine dikkat çekmek amacıyla yapılması planlanan tüm eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Valilik, Güven’in eyleminin 100’üncü günü nedeniyle kentte açık ve kapalı alanlarda her türlü eylem ve etkinliklerin 13 gün boyunca yasaklandığını duyurdu.

HDP’nin 15 Şubat’ta yapmayı planladığı yürüyüşün hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:

“15 Şubat tarihinde saat 12.00’da Leyla Güven’in evinin önünde yapılacak bir basın açıklaması ile tamamlanacak yürüyüşlerin planlandığı, yürüyüşlerin il merkezlerinden müzahir kitlenin katılımıyla başlayacağı, olası bir engelleme durumunda milletvekillerinin yürüyüşe tek başlarına devam edeceği, milletvekillerinin Leyla Güven’in fotoğrafı ve 100’üncü günü temsilen ‘100. Gününde Leyla’ya Tecridi Kırmaya’ sloganının yazılı olduğu bir önlük giyecekleri, il ve ilçe şehir merkezlerinin yürüyerek, geri kalan mesafelerin ise araçla gidileceği, her ilin milletvekilinin kendi ilinden güzergâhlara dâhil olacak şekilde planlamaların yapıldığı şeklinde bilgiler elde edilmiştir.

“Yukarıda izah edildiği üzere yapılması söz konusu etkinliklerin, terör örgütleri ve marjinal gruplarca kargaşa ortamı oluşturmak amacıyla hedef olarak seçilebileceği ve toplumsal barışı zedeleyebilecek provokatif eylemlere tevessül edilebileceği de dikkate alındığında, bu eylemlerin konusu ve içeriği itibariyle kamu düzeni ve güvenliğine olumsuz etki edebilecek, toplumun refah, huzur ve mutluluğu ile bağdaşmayacak nitelikte, ayrıca terör örgütlerinin karşıt görüşlü kişi ve gruplara yönelik canlı bomba, suikast, silahlı saldırı vb. eylemlerin yapılabileceği göz önünde bulunduğunda, genel sağlığı veya başkalarının hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde bozacak olaylara sebebiyet verilebileceği, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların işlenerek, halk üzerinde infiale sebep olabileceğine dair açık ve yakın tehlike olduğu değerlendirmektedir.”

Yürümek isteyen gruba engel

Açık ve kapalı alanlarda her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığı Hakkari’de HDP’liler Diyarbakır’a yürümek üzere toplandı.

Aralarında Hakkari Milletvekili Sait Dede, Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, HDP İl Örgütü Eş Başkanları Sinan Kaya ve Zeynep Kaya, Hakkari Belediyesi Eş Başkan adayları Cihan Kahraman ve Seher Kadiroğlu Ataş, Çukurca Belediyesi Eş Başkan adayları Hividar Ertunç ile Ebubekir Kanar’ın da bulunduğu HDP’liler, parti binasından çıktıkları esnada ise polis tarafından önleri kesilerek durduruldu.

Yapılmak istenen yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirten polislere HDP’liler itiraz etti.

Engellemeye rağmen binadan çıkarak ilerlemeye başlayan milletvekilleri Dede ve Aydeniz ile beraberindekiler yine polislerin kurduğu barikatla engellendi.

Yaşanan tartışma üzerine müdahale eden polisler, HDP Hakkari İl Eş Başkanı Sinan Kaya, Çukurca Belediyesi Eş Başkan adayı Abubekir Kanar ile birlikte Emine Armut, Hasan Engin, Emin Ertuş, Kenan Kaya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Milletvekilleri Aydeniz ve Dede’nin polis ablukasına alınan parti binası önündeki bekleyişleri hala devam ediyor.

Ne oluyor?

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Sputnik

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 97’nci gününde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

HDP’nin “100. günde Leyla’ya, tecridi kırmaya” sloganıyla 15 Şubat’ta, 15 kentten Güven’in Diyarbakır’daki evine doğru yürüyüş başlatacağı bildirilmişti.