Ana SayfaGüncelHDP seçim bildirgesini açıkladı: Hedef ‘doğrudan demokrasi’

HDP seçim bildirgesini açıkladı: Hedef ‘doğrudan demokrasi’

HABER MERKEZİ – HDP, 31 Mart yerel seçimleri için hazırladığı seçim bildirgesini açıkladı. Ekonomi, kadın, çocuklar, gençler, mülteciler, ekoloji ve demokrasiye dair söylemlerin öne çıktığı bildirgede, “Hedefimiz, daha çok belediyede ‘doğrudan demokrasi’yi hayata geçirmek” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019 Yerel Seçim Bildirgesi’ni Ankara’da düzenlediği etkinlikle açıkladı.

“Birlikte Demokrasiye” sloganıyla seçime hazırlanan HDP’nin “Daha Çok Özgürlük, Daha Çok Hak, Daha Çok Hayat” temalı seçim bildirgesinde konomi, kadın, çocuklar, gençler, mülteciler, ekoloji ve demokrasiye dair söylemlerin öne çıkıyor.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından açıklanan seçim bildirgesinde hedefin, daha çok belediyede “doğrudan demokrasi”yi hayata geçirmek olduğu vurgulandı.

Bildirgede, HDP belediyelerinde yapılacak ise şöyle sıralandı:

  • Herkese “eşit hizmet” verilecek. Asla ayrımcılık olmayacak. Halkın iradesine, her türlü farklılığa saygı gösterilecek. Kimse dışlanmayacak. Tüm farklılıklar gözetilerek yurttaşların kent yönetimine katılmaları sağlanacak.
  • Halk yönetime “bizzat ve bilfiil” katılacak. Kent Meclisleri, Kent Forumları, Mahalle Meclisleri, Köy Meclisleri, Kadın Meclisleri, Gençlik Meclisleri yaygınlaştırılacak.
  • Muhtarlar ve azalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla planlama dahil her konuda birlikte çalışılacak, kalıcı ve düzenli platformlar oluşturulacak. Beraber karar alınacak, beraber yönetilecek.
  • Stratejik planlar Eşitsizlik ve Yoksullukla Mücadele, Kadın, Gençlik, Çocuk, Ekoloji, Kültür ve Sanat, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme, İmar ve Şehircilik, Ulaşım, Halk Sağlığı, Engelliler, Yaşlılar, İnançlar ve Azınlıklar gibi konularda düzenlenecek kent forumlarının katkısıyla yapılacak.
  • Açıklık/Şeffaflık ilkemiz gereğince meclis toplantıları halka açık yapılacak ve demokratik kitle örgütlerinin toplantılara katılımı sağlanacak. Toplantı sonuçları web sayfaları ile panolarda yayınlanacak, halkın bilgilere erişimi kolaylaştırılacak.
  • Yurttaşların yerel yönetimlerle ilişkilerini güçlendirmek için etkin bir iletişim ve enformasyon sistemi kurulacak. Halkla ilişkiler masaları, e-belediyecilik ve akıllı belediyecilik uygulamaları yaygınlaştırılacak.
  • Yaşam alanları veya yerleşim birimlerinde köklü değişikliklere yol açacak büyük ölçekli projeler ve stratejik planlar referandum yoluyla halkın onayına sunulacak. Referandum yöntemi il, ilçe, belde, köy ve mezraların özgünlüğüne göre belirlenecek.
  • Kadın özgürlükçü anlayış hâkim kılınacak. Kadınlar her kademede eşit temsil edilecek. Cinsiyetçi hiçbir uygulamaya izin verilmeyecek.

Kadınlar

HDP’nin seçim bildirgesinde ayrıca bütün hizmetlerin çok dilli sunulacağı ve kadın politikalarının etkin uygulanabilmesi için de Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları ile Kadın Politikaları Müdürlükleri’nin yeniden açılacağı belirtildi.

Çocuklar, gençler ve engelliler

Anadilinde eğitim veren çocuk yuvaları, kreşler, atölyeler, kurslar, spor tesisleri, yüzme havuzları, yaz kampları ve eğitim merkezlerinin de açılacağı kaydedilen bildirgede, Gençlik Kültür Merkezleri inşa edileceği aktarıldı.

Nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğu hatırlatılan bildirgede, “Her kentte sorun ve ihtiyaçları belirlemek amacıyla engelli haritası çıkaracağız. Engellilerin ihtiyaçlar temelinde tasarlanmış mekânlarda yaşama aktif katılmalarını ve sosyal gelişimlerini sağlayacağız” denildi.

Mülteciler

HDP, Türkiye’de yaklaşık 4,5 milyon mültecinin yaşadığını anımsatarak da “Mültecilerin barınma, beslenme, sağlık gibi yaşamsal ihtiyaçlarını dayanışma içinde karşılayacağız. İnsan onuruna yaraşır yaşam koşulları için politikalar üretecek, belediye hizmetlerine ulaşmalarını kolaylaştıracağız. Mültecilerin anadillerinde belediyelerimizden hizmet almaları için çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

Ekoloji

HDP’nin bildirgesinde ekolojik yıkıma dikkat çekilerek, “Ekolojik sistemlere, suya, doğal yaşam alanlarına ve biyoçeşitliliğe sahip çıkacağız. Kentlerin ekolojik sınırlarını (göl, nehir, dere, mera, su havzaları vb.) dikkate alan düzenlemeleri hayata geçireceğiz” denildi.


HDP’nin 2019 Yerel Seçim Bildirgesi‘ne buradan ulaşabilirsiniz.


Yerel seçim anketi: Kayyumların yönettiği 5 kentte HDP birinci parti

HDP’nin yerel seçim şarkısı paylaşıldı