Ana SayfaPolitikaHüda Kaya, Merve Demirel ile Meclis’te: Erkekçi zihniyete hodri meydan

Hüda Kaya, Merve Demirel ile Meclis’te: Erkekçi zihniyete hodri meydan

HABER MERKEZİ – Meclis’te, polisin cinsel saldırısına maruz bırakılan Merve Demirel ile bir basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekili Hüda Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırıyı meşrulaştıran açıklamalarına tepki gösterdi: “Kadınlara düşmanlık edenlere, erkekçi, tacizci zihniyetleriyle bizlere ‘hodri meydan’ diyenlere buradan hodri meydan diyoruz.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 28 Şubat darbesinin 22’nci yılına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına, gözaltına alındığı sırada polis tarafında cinsel saldırıya maruz bırakılan Merve Demirel de katıldı.

28 Şubat’ta kadınların tercihleri nedeniyle baskıya uğradığını belirten Kaya, ‘eril ve devletçi zihniyete’ dikkat çekti.

“Kadınların tercih ettiği, kılık kıyafet ve yaşam tarzına müdahale etmeyi kendilerine bir hak gören, devletçi, eril ve bağnaz ideolojik odakların dayattığı politikalarla başta başörtülü kadınlar olmak üzere on binlerce insanın yaşamı etkilendi. İşlerine, mesleklerine devam etme hakları engellenmişti. O günlerde sistem muhalifi Müslümanlar olarak kendi yaşamlarımız için kılık kıyafetimiz için, düşüncelerimiz, inançlarımız, özgürlük istediğimiz için onurlu bir yaşamı bizler gibi olmayan tüm ötekiler için de istiyorduk.”

‘Türkiye taciz ve şiddette ilk sıralarda’

Kaya, o günlerden bugüne gücün el değiştirdiğini ancak adaletin sağlanmadığına vurgu yaptı.

“Dün de kadınlar üzerinden zulmünü, çirkinliğini gösteren, güce tapan, darbeci, eril odaklar bugün de varlığını AKP iktidarıyla sürdürmektedirler. Kendisine Müslümanım diyen dillerinden başörtüsünü düşürmeyenler, hatta başörtüsü istismarı ile iktidar olmuş bir partinin, muhafazakar AKP’nin iktidar eliyle Türkiye, kadına yönelik devlet ve erkek şiddetinde tecavüz ve tacizde ilk sıralara girmiş durumda.”

“Polisler gözaltında başörtülü kadınların zorla başını açıyor, günlerce nezarette bu şekilde bekletiliyorlar dediğimizde, AKP sıralarından bize ‘yalan, iftira’ diye saldırıp, konuşmalarımızın Meclis TV’de anlaşılmaması için kuru gürültü yapmışlardı. AKP ‘evet örtülerini alıyoruz, yoksa kendilerini asarlar’ diye savunma yaptı. 28 Şubat sürecinde başörtülülere yapılan aleni taciz, şiddet ve tüm kutsalların istismarını yapan AKP iktidarı, bu dönemde hakkını aramaya çalışan kadınları aleni katliamlar ve tacizlere döndürmüş durumda süreci.”

‘Erkekçi zihniyete hodri meydan diyoruz’

Merve Demirel’in cinsel saldırıya maruz bırakılmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırıyı meşrulaştıran açıklamalarına da tepki gösteren Kaya, “Erkekçi zihniyete hodri meydan diyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bugün son dakikalarda İçişleri Bakanı ‘işte meydan’ diyor, yine pervasızca meydan okuyor hakkını arayan insanlara karşı. Merve Demirel burada. Meclisin absürtçe koyduğu yasaktan dolayı şu anda kürsüde değil. Ama Meclisin çatısı altında ve yanımızda. 28 Şubat basın açıklamasını birlikte yapıyoruz. 28 Şubat günlerinden bugüne muhafazakar olduklarını iddia eden AKP iktidarı döneminde başörtülü kadınların nelere maruz kaldığını kamuoyuna deşifre etmek için burada.

“Kadın dayanışması ile sahip çıkıyoruz, yanındayız. Biz de kadınlara düşmanlık edenlere, erkekçi, tacizci zihniyetleriyle bizlere hodri meydan diyenlere buradan hodri meydan diyoruz. Kabataş’ta ‘başörtülü bacımı taciz ettiler’ yalanına sarılanlar ve bu yalana inanlar iddia ettiğiniz o kadın hani nerede? Ama Merve Demirel işte burada. Şimdi de ‘benim başörtülü bacıma saldırdınız’ diyebiliyor musunuz? Hayır. Yine tacize, istismara sahip çıkan sizlersiniz.”

Ne olmuştu?

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) 16 Şubat’ta Ankara Sakarya Caddesi’nde yaptığı eylemde bir polisin, üniversite öğrencisi Merve Demirel’i gözaltına alırken cinsel saldırıya maruz bıraktığı görüntüler kameralara yansımıştı.

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu görüntülerin ardından Ankara Barosu, söz konusu polis hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurmuştu.

21 yaşındaki Demirel de önceki gün Ankara Adliyesi’ne giderek polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Cinsel saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Taciz varsa üzerine ilk biz gideriz” demiş ancak söz konusu polisi savunmuştu.

“Yasadışı eylem yapıp direnirseniz, uyarılardan sonra ‘kargatulumba’ gözaltına alınırsınız. Eğer taciz varsa üzerine ilk biz gideriz. Hayatı kendi gibi düşünmeyenleri tacizle geçenlerin ‘Babası FETÖ’den ihraç,kardeşi DHKP-C’li proje kadın’ üzerinden polisi ezmesine müsaade etmeyiz.”

Açıklamalarını bugün de sürdüren Soylu, “Mahkemede görüşeceğiz. Elimizde öyle bir belge var ki evladımıza tacizci diyen alçaklar gereğini görecek” ifadesini kullanmıştı.


Soylu, cinsel saldırıda bulunan polisi savundu

Cinsel saldırıya maruz bırakılan kadın eylemci: Utanç polise ait




Önceki Haber
İstanbul'da iş cinayeti: 400 kiloluk rulonun altında kalan işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
HDP Eş Genel Başkanları’ndan “Dünya Anadili Günü” mesajı