Ana SayfaDünyaİdlib’de bombalı saldırılar

İdlib’de bombalı saldırılar

HABER MERKEZİ –  Suriye’nin İdlib kentinde meydana gelen iki patlama sonucu en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Suriye’nin idlib kentinin merkezinde art arda bombalı saldırılar düzenlendi.

AA’nın haberine göre kent merkezinin işlek caddelerinden Kusur’da, iki bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu 15 kişi yaşamını yitirirken, 79 kişi yaralandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verdiği rakamlara göre ise dördü çocuk olmak üzere 24 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişi de yaralandı.

Kente giriş ve çıkışlar kontrol altına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Saldırıları henüz üstlenen olmadı.

İdlib mutabakatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül 2018’de, Rusya’nın Soçi kentinde İdlib mutabakatına varmıştı.

Buna göre Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de tüm tarafların silah bırakacağı 15-20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Rusya’nın, bölgeye yönelik operasyonunu askıya alması karşılığında Türkiye’nin bölgedeki cihatçı örgütlerle “ılımlı muhalifleri” 15 Ekim 2018’e kadar ayırması ve “tüm radikal terörist gruplar”ın söz konusu bölgeden çıkarılması öngörülmüştü.

Mutabakat için verilen mühlet aşılmasına rağmen Türkiye, ABD ve diğer ülkelerin “terörist” olarak tanıdığı HTŞ (eski el Nusra) bölgeden ağır silahlarını çekmedi.

Hatta 2019 yılının başlarında Suriye’nin İdlib’de HTŞ ile Türkiye destekli ÖSO arasında günlerce devam eden çatışmalar yaşandı.

Son olarak, Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye gündemiyle Soçi kentinde bir araya geldi.

Burada, Putin, “İdlib’de silahsızlandırılmış bölge kurulması geçici bir önlem” mesajı verirken, Ruhani ise “İdlib temizlenmeli ve Suriye hükümetine geri verilmeli” demişti.