Ana SayfaDünyaİran Dışişleri Bakanı Zarif istifa etti, Ruhani onaylamıyor

İran Dışişleri Bakanı Zarif istifa etti, Ruhani onaylamıyor

HABER MERKEZİ – İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya platformu Instagram üzerinden yaptığı duyuruyla istifa etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Zarif’in istifasını onaylamayacağı bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün akşam saatlerinde istifa ettiğini duyurdu.

İstifasını Instagram üzerinden duyuran Zarif, “Son 67 ayda, İran’ın sevgili halkı ve cesur otoritelerinin cömertliği için çok teşekkür ederim. Artık hizmet edememem ve hizmet ettiğim dönemdeki eksikliklerim için samimiyetle özür dilerim. Mutlu ve esen kalın” dedi.

İstifasının gerekçesine ilişkin ise Cumhuri İslam gazetesine konuşan Zarif, “Önce dış politikamızı parti ve fraksiyon kavgasından kurtarmalıyız. Dış politika için ölümcül zehir, parti ve fraksiyon kavgası meselesi haline gelmesidir” diye konuştu.

Zarif ayrıca bakanlık çalışanlarına istifa etmeme çağrısında da bulundu.

İran’ın 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmada önemli bir rol oynayan Zarif, ABD’nin 2018’in Mayıs ayında anlaşmadan çekilmesi ve yeniden ambargo uygulamaya başlamasının ardından, Tahran’daki sertlik yanlılarından sert eleştiriler almıştı.

Ruhani istifayı onaylamayacak

Öte yandan bir grup vekilin, istifanın kabul edilmemesi için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye mektup yazdığı, vekillerin büyük çoğunluğunun da mektuptaki çağrıya destek verdiği bildirildi.

Bu gelişmenin ardından İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Cevad Zarif’in istifasını sunduğu doğrulandı ancak Ruhani’nin istifayı onaylamayacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Instagram sayfasından yapılan açıklamada, “Cevad Zarif’in görevini şimdiye dek ustalıkla yerine getirdiği ve bu durumun böyle devam edeceği” belirtildi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Zarif’in istifasını kabul etmeyeceği kaydedilerek, “Zarif yalnız olmayacak ve biz, hepimiz (hükümet) yanında olacağız, destekleyeceğiz” ifadesine yer verildi.

Esad, İran’dayken istifa kararı geldi

2013’ten bu yana Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Cevad Zarif’in istifa kararı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkent Tahran’a yaptığı resmi ziyaretler sırasında geldi.

Esad, ülkesindeki savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez İran’ı ziyaret etti.

Beşar Esad, Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’le görüştü.


Gazete Duvar, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğanın uyanışı: İkinci cemre de düştü
Sonraki Haber
Yorgos Lanthimos’un sıradaki projesi: "Pop. 1280"