Ana SayfaEkonomiİran’dan soğan ithalatına başlandı

İran’dan soğan ithalatına başlandı

HABER MERKEZİ – Türkiye, İran’dan soğan ithalatına başladı. İthal soğanlar, Van’a giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin diğer kentlerine gönderiliyor.

Gıda ürünlerinde yaşanan yüksek fiyat artışlarının ardından Türkiye, İran’dan soğan ithal etmeye başladı.

İran’dan ithal edilen soğanlar, Van’dan Türkiye’nin çeşitli kentlerine karayolu taşımacılığıyla gönderiliyor.

DHA’nın haberine göre ithal soğanlar Van’da 4 liradan tezgahlardaki yerini alırken, yerli soğanlar ise 5 liradan satılıyor.

Süresiz ithalatın önü açılabilir

İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat’a kadar sıfırlandı.

Kararın ardından Van’ın İran’a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan ithal soğanlar da girmeye başladı.

Yaklaşık 10 gündür ithal soğanların geldiğini belirten işçiler, günlük 3-4 TIR’ın sınırdan geçiş yaptığını söyledi.

Her TIR’ın ortalama 22-23 ton aldığını belirtilirken, gelen ithal soğanlar Van’a giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin diğer kentlerine gönderiliyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner ise konuya dair, “Şu anda İran’dan yoğun bir şekilde kuru soğan ithal ediyoruz. Belli bir süresi var. 28 Şubat son tarih ama bu süre uzatılabilir. Bizim aldığımız bilgiye göre soğanın toptan satış fiyatları 3 lira civarında” diyor.

Ne oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Yaklaşan yerel seçimlerde ekonomi ana gündem maddesi olmaya devam ederken, son olarak 11 Şubat Pazartesi günü itibariyle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri tarafından tanzim satış noktaları açıldı.

Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek iddiasıyla gündeme getirdiği tanzim satış noktaları, iki buçuk ay süreyle faaliyet gösterecek.