Ana SayfaYazarlarİbrahim AslanIŞİD biterken Kobanê’yi hatırlamak – İbrahim Aslan

IŞİD biterken Kobanê’yi hatırlamak – İbrahim Aslan


İbrahim Aslan


ABD başta olmak üzere emperyalistlerin ve onların yerli işbirlikçilerinin Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmek için kullandıkları ortak proje IŞİD [DAİŞ], işgal ettiği topraklarda bitişe doğru götürülüyor.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Kuzey Suriye’de IŞİD çetelerinin işgal ettiği ve elinde kalan son bölge olan Baxoz’a yönelik operasyon başlattı ve görünürde bu alanlar da onlardan kurtarıldı. IŞİD, işgal ettiği topraklardan tamamıyla sökülüp atılırken, bir proje olan bu ya da buna benzer örgütlerin tehlikesi ise bitmiş değil.

İdlib bölgesinde Türkiye’nin garantörü olduğu, eski adıyla El Nusra şimdiki adıyla Heyet Tahrir El Şam (HTŞ), yine ÖSO adıyla Afrin’i işgal edip talan eden güçlerin IŞİD’den herhangi bir farkının olduğunu söylemek, düşünen ve sorgulayan insanın aklıyla dalga geçmekten öteye bir şey değil.

Emperyalist güçlerin ve onların güdümündeki bölgesel güçlerin proje olarak kullandığı ve adına ‘cihatçı’ dedikleri radikal İslamcı örgütlerin tehlikesi sürüyor. Bu örgütler her zaman kullanılmaya hazır olarak bekletilecek ve coğrafyayı kana bulamaya devam edecekler.

‘IŞİD bitti’ meselesi üzerine daha çok söz söylenecek, çok yazılar, kitaplar yazılacak, analizler yapılacaktır. Ancak bundan öte IŞİD’i bitişe götüren Kobanê’deki destansı direnişi unutmamak, yeniden yeniden hatırlatmak benim açımdan son derece önemli.

Kobani’de bir anne ve oğlu / Fotoğraf: Nazım Daştan

2013’te barbarca saldırılarına başlayan IŞİD çeteleri, Irak ve Suriye’de adeta karanlığın kolları gibi yayılmış, Musul, Rakka gibi büyük kentleri saatler içerisinde düşürmüştü. Adeta ‘yenilmez’ gibi gösterilen ve barbarca yöntemlerle ilerleyen IŞİD, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o dönem ‘Düştü düşecek’ dediği Kobanê’de, Kürt halkının ve o halkın dostlarının direniş kalesine çarptı.

133 gün süren ve 21. yüzyılın tarihi direnişi olarak gelecekte yer alacak olan Kobanê direnişi, 26 Ocak 2015 tarihinde zaferle taçlandırıldı ve karanlığa karşı aydınlıktan, barbarlığa karşı insanlıktan yana olan dünyadaki tüm kesimlere armağan edildi.

Destansı Kobanê direnişi sırasında kuşatma altındaki kentte iki ay boyunca gazetecilik yaptım. Destansı dememin nedeni, birebir tanık olduğum olaylardır. Tanklara karşı bedenini elindeki kalaşnikof ile siper eden ve geri adım atmayan yüzlerce savaşçının öyküsüdür Kobanê.

Kobanê Arin Mirkan’dır, karanlığın içerisinde ışık olan bir beden… Nefel, Hebun Derik, Cudi Amed, Şoreş, Sibel, Alişer, Paramaz Kızılbaş, Gelhat, Özgür, Mahir, Çektar, Ebu Leyla… Ve yüzlerce savaşçının kanıyla yeniden hayat bulan kenttir Kobanê.

60 yaşında, devrim düşünü gerçekleştirmek için inşaya katılan Rıfat amcanın güleç yüzü ve nasırlı elleridir destansı Kobanê direnişi.

Rıfat Horoz (Karker Kobanê) / Fotoğraf: Twitter

IŞİD, bütün işgal ettiği topraklarda bitirildiyse dönüp Kobanê’ye tekrardan bakmak gerek. Barbarlar ve onların destekçileri, sonlarını Kobanê’ye saldırarak hazırladılar. Kobanê’de yaşanan direniş, Ortadoğu’da dengeleri değiştirdi ve birçok güç ve devletin hesabını bozdu.

Emperyalistler ve birçok bölgesel güç, plan ve projelerini değiştirirken, Türkiye ise Kürt karşıtlığı üzerinden özelde Suriye genelde ise Ortadoğu politikalarında ısrar etmeye devam ediyor.

Kobanê’de direniş duvarına çarparak yenilgi alan ve sonunu hazırlayan sadece IŞİD olmadı, IŞİD ya da IŞİD türevi örgütler üzerinden hesap yapan devletler de bu yenilgiyi tattı. Bundan ders çıkaranlar yeni politikalar belirlerken, Türkiye hala bu tip örgütlerden medet umuyor.

Şunu açıklıkla ifade etmek gerekiyor. Tarihi Kobanê direnişinden ders çıkarmayan ve Ortadoğu’da gelinen aşamada Kürt gerçekliğini görmeyen her devlet orta ya da uzun vadede kaybetmeye mahkûmdur.

Kanıt isteyenler, barbarlığın temsilcisi IŞİD’i yenilgiye götüren Kobanê direnişine tekrar tekrar bakmalıdır.

Ve unutmayın Leyla Güven, en temel insan hakkı için 105 gündür, yüzlerce tutsak onlarca gündür açlık grevi eylemi gerçekleştiriyor.


Yazarın diğer yazıları:

Tecrit ve açlık

HDP’nin eş başkan adayları ve halkı temsil etmek

Gerçekten de ‘dünya bizi kıskanıyor’ mu?

‘Silahlanın’ diyenlerle aynı gemide olmak – İbrahim Aslan

‘Adamlara’ karşı ‘kadın’ın insanlık mücadelesi

Previous post
Baharın müjdecisi ilk cemre düştü
Next post
İstanbul’da sis nedeniyle Şehir Hatları’nın tüm vapur seferleri iptal