Ana SayfaGüncelİstanbul’daki AB zirvesi: Bazı Avrupalı gazeteciler alınmadı, Albayrak “hukuk çerçevesinde” dedi

İstanbul’daki AB zirvesi: Bazı Avrupalı gazeteciler alınmadı, Albayrak “hukuk çerçevesinde” dedi

HABER MERKEZİ – İstanbul’da gerçekleşen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’na bazı Avrupalı gazeteciler alınmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, durumu “hukuk içerisinde olan bir husus” ifadeleriyle değerlendirdi, salonu işaret ederek “Buradakiler özgürce soru sorabiliyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Avrupa Birliği-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında taraflar açıklamalarda bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, basın toplantısındaki konuşmasına bazı Avrupalı gazetecilerin ‘basın kartı sorunu’ nedeniyle zirveye alınmadığını söyleyerek başlayıp, Türkiye’deki yetkilileri adım atmaya çağırdı.

Katainen, “Ayrıntıları bilmediğim için bir şey söylemeyeceğim ama basın özgürlüğü dünyanın her yerinde temel bir haktır” dedi.

Albayrak ise her ülkenin kendi kurallarına göre akreditasyon yenilemeleri yaptığını söyledi.

ABD ve Avrupa’yı işaret ederek dünyanın birçok noktasında “bazı basın mensuplarının akreditasyonlarının yenilendiğini, bazılarının ise yenilenmediğini” söyleyen Albayrak, “İşte yenilenenlerin bir kısmı burada rahat rahat özgürce soru soruyorlar. Bir kısmının da yenilenmemiş. Seneye belki yenilenebilir tekrar ya da yenilenmez. Tabii ki bu kurallar, kaideler, hukuk içerisinde olan bir husus. Meseleye bu çerçevede bakmak lazım” diye konuştu.

Yeni basın kartını ‘zamanında başvurusunu tamamladığı halde’ alamadığı için giremeyen gazeteciler arasında Süddeutsche Zeitung, ZDF, Tagesspiegel ve ARD Radio muhabirleri de bulunuyor.

Katainen: Endişeliyiz

Öte yandan taraflar toplantının gündemiyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Katainen, Türkiye’ye Avrupa ülkesi gözüyle bakmalarına rağmen son zamanlarda ‘ani yaşanan gelişmeler’den endişe duyduklarını, bu endişelerin giderilmesi için Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.

Katainen, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Albayrak ise “verimli” olarak değerlendirdiği görüşmenin gündeminde vize serbestisi, gümrük birliği ve ticaret hacminin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Previous post
HDP’den ‘kayyum raporu’: Belediyeler borç batağına itildi
Next post
Kendilerini istismara maruz bırakan babaları serbest bırakılan kardeşler: Tehdit ediliyoruz, yanımızda durun