Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar ‘queer teorinin düşünsel kaynakları’nı konuşacak

Kadınlar ‘queer teorinin düşünsel kaynakları’nı konuşacak

HABER MERKEZİ – “Bana LGBTİ+/Queer Anlatsana” başlığıyla bir söyleşi dizisine başlayan İstanbul Yoğurtçu Kadın Forumu, bu hafta Aylime Aslı Demir ile “queer teorinin düşünsel kaynakları”nı konuşacak.

İstanbul Yoğurtçu Kadın Forumu, “Bana LGBTİ+/Queer Anlatsana” başlığıyla bir söyleşi dizisine başladı.

Bu kapsamda 20 Şubat Çarşamba günkü oturumda, “queer teorinin düşünsel kaynakları” konuşulacak.

Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği’nde (SODİD) saat 19:30’da yapılacak söyleşiye Kaos GL Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir katılacak.

Etkinliğin çağrı metninde şöyle denildi:

“İlk önce Sappho vardı (eski güzel günler). Daha sonra Antik Yunan’da kabul gören homo-erotizm ve Roma’nın aşırılıkları geldi. Sonra, iki milenyum atlandığında Oscar Wilde, sodomi, şantaj ve hapis cezası, Forster, Sackville-West, Redclyffe Hall, dönme, sansür; sonrasında panseksüeller, butchlar ve feminenler, nonoşlar, geylerle takılan heteroseksüel kadınlar (fag hags), daha fazla sansür ve Orton. Derken Stonewall (1969), artık hepimiz eşcinseldik. Aynı zamanda feminizm de vardı ve bir kısmımız lezbiyen feministken ayrılıkçı lezbiyenlerimiz dahi oldu. Draglar ve klonlar, dyke’lar ve politikler ve Gay Sweatshop. Derken AIDS geldi; AIDS üzerinden yapılan yoğun cinsel pratik tartışmaları (cinsel kimlik yerine) Amerika’da Queer hareketi doğuracaktı. Sonrasında İngiltere’de lezbiyen siyaseti ile gey siyasetinin zorunlu evliliğine yol açan Thatchercı paranoya 28. Madde’nin yüce tezahürü. İşte bunların çocuğu Queer ve şüphesiz ki problem çocuk. (Susan Hayes (1994: 14)”

“Bu problem çocuğun evrimini karakterize etmeye çalışacağımız buluşmada, Queer teorilerinin post yapısalcı bağlamlarına, toplumsal hareketlerle ilişkine değineceğiz. Queer siyasetin ve siyasetin queerleşmesinin olasılıklarına ve potansiyellerine değinirken ona yöneltilen eleştirileri de tartışmaya açacağız.”

SODİD adres: Osmanağa mah. Kırtasiyeci sok. No:15 K:2 Kadıköy-İstanbul




Önceki Haber
Kardan insana zafer işareti yaptırmak 'suç' sayıldı: 12 tutukluya hücre cezası
Sonraki Haber
Milas'ta madende işçilerin üzerine kaya devrilmişti: Üç kişi yaşamını yitirdi