Ana SayfaEkolojiKarınca duyurdu, konu Meclis gündemine taşındı: Parkorman’ın seçilmesinin nedeni nedir?

Karınca duyurdu, konu Meclis gündemine taşındı: Parkorman’ın seçilmesinin nedeni nedir?

HABER MERKEZİ – Gazete Karınca’nın gündeme getirdiği Diyarbakır Kayapınar’da bulunan Parkorman’da cami yapılacağı iddiası ile ağaçların sökülmeye başlandığına ilişkin haberin ardından HDP Milletvekili Semra Güzel, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması talebi ile verilen önergede, “İmar alanlarının doğal yaşam alanlarına zarar vermeden inşa edilmesi gerekirken bu parkın seçilmesinin nedeni nedir?” diye soruldu.

23 Şubat tarihinde Gazete Karınca “Nedeni ‘cami inşası’: Diyarbakır’daki Parkorman’da ağaçlar sökülüyor” başlığı ile Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan ve kentin önemli yeşil alanlarından biri olan Parkorman’da ağaçların köklerinden sökülmeye başlandığını duyurmuştu.

Yurttaşların ağaçların cami inşaatı nedeniyle kesildiği iddiaları üzerine görüştüğümüz belediye yetkilileri de yaşananları doğrulamıştı. Haberimizde, yeşil alana cami yapılacağı ve çalışmaların yeni başladığı aktarılmıştı.

Konu Meclis gündemine taşındı

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel

Haberin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Önergede, “Basına yansıyan ve yerel çalışanlardan alınan bilgilere göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bu araziyi cami yapmak üzere imara açtığı ve ağaçların sökülmeye devam edileceği bilinmektedir” denildi.

“Cami inşaatının 1.5 metre karelik bir alana yapılacağı ve yaklaşık olarak 5 bin ağacın kesileceği öngörülmektedir” diye belirten Semra Güzel’in verdiği önergede şu sorulara yer alıyor:

  • Bakanlığınız belediyenin başlattığı bu ağaçları katletme uygulamasından haberdar mıdır? Şehrin birçok yerinde ibadethane yapma imkanı var iken bölge halkının yaşamlarının bir parçası haline gelen bu parkın yok edilmeye çalışılmasının çevre ve şehir planlamasına uygun olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Ağaçların kesilerek bu alanın imara açılması kentin ekolojik yaşamına bir darbe değil midir? İmar alanlarının yerel yönetimler kapsamında kentin daha uygun yerlerinde ve doğal yaşam alanlarına zarar vermeden inşa edilmesi gerekirken bu parkın seçilmesinin nedeni nedir?
  • Bu projenin durdurulması başta Kayapınar olmak üzere Diyarbakır halkının talebi iken bu talepleri karşılayan bir politika uygulayacak mısınız?

Parkorman hakkında

Şehrin merkezinde 2007 yılında yapımına başlanan, 72 bin metrekerelik parka yapımı tamamlanınca “Ayşe Nur Zarakolu Parkı” adı verilmiş, ancak Diyarbakır Valiliği bu isme izin vermemişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması ardından Parkorman’ın adı “15 Temmuz Şehitleri Parkı” olarak değiştirilmişti.

Parkta 1.353 adet 57 değişik türden ağaç, 11.000 adet değişik türden bodur ağaç bulunuyordu.

Previous post
'Kepez'de kadın olmak' paneli: Konuşmacıların tamamı erkek, tarihi 8 Mart
Next post
Yerel seçimler için son 32 gün: Öne çıkan gelişmeler neler, kim ne diyor?