Ana SayfaGüncelKartal’da çöken bina: Enkaz altında kalan 35 kişiden 21’i yaşamını yitirdi

Kartal’da çöken bina: Enkaz altında kalan 35 kişiden 21’i yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kartal’da çöken sekiz katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı 21’e çıktı. Arama kurtarma çalışmalarının dördüncü gününde açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, “Çöken binanın enkazında 35 kişi vardı, 14 yaralı, 21 cansız beden çıkardık” dedi. Arama kurtarma çalışmalarına ilişkin yetkililerden yapılan açıklamaları ve gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan aktardık.


23:10 | Soylu: Enkazda 35 kişi vardı, 14 yaralı, 21 cansız beden çıkardık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal’da bina çökmesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 21’e yükseldiğini açıkladı.

Soylu, “Çöken binanın enkazında 35 kişi vardı, 14 yaralı, 21 cansız beden çıkardık. Ancak çalışmalar her ihtimale karşı titizlikle devam ediyor. Enkaz bölgesini temizleyene kadar çalışmalar devam edecek” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Burada kim hatalıysa gereği yapılacaktır.”


19:20 | Hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal’da çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu.

Enkaz altında bir kişiyle daha bağlantı kurulduğunu ifade eden Soylu, enkaz altında kaç kişinin daha olabileceğine dair soruya, “Biz aslen sayıyı biliyoruz ama kamuoyunu yanıltmamak için bu sayıyı vermek istemedik” yanıtını verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Pazartesi gününden itibaren yıkılan binanın etrafındaki riskli binaların tespit edileceğini ifade ederek, bölge sakinlerine bina risk tespitinin ücretsiz olarak yaptırılması için başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu.


14.20 | Erdoğan: Sebebi rant

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enkaz alanındaki incelemelerinin ardından Kartal Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaralıları ziyaret etti.

Ziyaret sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Ranta yönelik kaçak yapılar yüzünden bu sıkıntı yaşandı” diye konuştu.

“Yaralıların durumlarının iyi olduğunu gördüm. Bütün bu olaylardan ders çıkarmamız lazım. Özellikle buralarda yerel yönetimlerin üzerinde çok büyük sorumluluklar var. Yerel seçime gidiyoruz. Ranta yönelik kaçak yapılar yüzünden bu sıkıntı yaşandı. Etütlere dikkat edilmeden yapılan inşaatlarda sıkıntı var. Kentsel dönüşüm tezine sahip çıkmamız lazım. Çöken binayla ilgili savcılığımız çalışmalarını başladı. Bilirkişi heyetlerinin vereceği raporlar bekleniyor. O bölge incelemeye alındı, binaların durumuna bakıyoruz.”


13.00 | Erdoğan enkaz alanında

Kartal’daki enkaz alanına gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. 

Ardından açıklama yapan Erdoğan, “Buradan almamız gereken birçok dersler var. Ve buna göre de gerek başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bütün bakan arkadaşlarım, AFAD hepsi çalışmalarını sürdürüyor. Ondan sonra bizler de oturacağız. Değerlendirmesini yapacağız ve atılması gereken adımları atacağız” diye konuştu.


12.30 | Koca: Bir kişinin daha cenazesine ulaşıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişinin daha cenazesine ulaşıldığını söyledi.

Böylelikle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye yükselmiş oldu.


10.30 | Soylu: Hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya çıktı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, binanın çökmesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 16’ya yükseldiğini açıkladı.

Çalışmaların devam ettiği noktada açıklama yapan Soylu, arama kurtarma çalışmalarının yaklaşık 58 saattir sürdüğünü belirterek, “Çalışmalarımız aynı hızla devam etmektedir. AFAD’ın yönlendirmesiyle itfiye, UMKE, 112 sağlık ve sivil toplum örgütleriyle çalışmalar aynı şekilde devam etmektedir” dedi.


09:00 | İMO: Çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe’ye göre çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri. Gökçe, mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların affedilmesinin kentlere saatli bombaların sokulması anlamına geldiğini söylüyor.

“İmar Barış”ının gelir kaygısıyla getirildiğini dile getiren Gökçe, “Türkiye’de 12 milyon kaçak yapının olduğunu ifade ettiler. Gözlerine bu kaçak yapılarından gelecek paralara diktiler, insanların can güvenliklerini ve mal güvenliklerini yok saydılar” diyor.


Ne olmuştu?

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta bulunan zemin artı yedi katlı Yeşilyurt Apartmanı, 6 Şubat’ta çökmüştü.

Çökme nedeni henüz netlik kazanmayan apartmanın çevresinde bulunan 10 binada ise yaşayanların tahliye edildiği duyurulmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da adada yer alan tüm binaların inceleneceğini açıklamıştı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise çökmenin yaşandığı gün yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle görüştüm. Buranın 1992 yılında 5 kat ruhsatı olduğunu, daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını ve iskansız olduğunu söylediler” demişti.

Öte yandan Anadolu Sulh Ceza Hakimliği olaya ilişkin yayın yasağı kararı vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temelli: Leyla Güven 94 gündür adalet için sesleniyor
Sonraki Haber
2018'de Avrupa'da kızamık vakaları üç kat arttı