Ana SayfaDünya‘Kayıp nesil’ uyarısı: Dünya üzerinde her beş çocuktan biri savaşın ortasında

‘Kayıp nesil’ uyarısı: Dünya üzerinde her beş çocuktan biri savaşın ortasında

HABER MERKEZİ – Çocuklara yardım kuruluşu ‘Save the Children’ın raporuna göre dünya üzerinde her beş çocuktan biri savaşın ortasında yaşıyor.

Uluslararası çocuklara yardım kuruluşu ‘Save the Children’ (Çocukları Kurtarın Vakfı), dünyadaki savaş bölgelerinde yaşayan çocukların karşılaştığı hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı.

‘Çocuklara Karşı Savaş’ adlı rapora göre dünyada yaklaşık her beş çocuktan biri savaş bölgesinde yaşıyor. Her yıl 100 binden fazla bebek savaş ve çatışma bölgelerinde hayatını kaybediyor.

Rapora göre 2017 yılında savaş bölgelerinde yaşayan çocukların sayısı 1990’lara oranla iki kat artarak 420 milyona ulaştı. 1990’lı yıllarda bu çocukların sayısının 200 milyon olduğu ifade edildi.

‘Hastane ve okullar hedefte’

DW Türkçe’de yer alan habere göre savaşlarda asker olmaya zorlanan çocukların sayısının da her geçen yıl arttığına dikkat çekilen raporda, her yıl artan sayıda okul ve hastanenin saldırıların hedefi olduğu kaydedildi.

Rapora ilişkin açıklama yapan Save the Children Almanya Yöneticisi Susanna Krüger, “Savaşın ortasındaki çocukların yaşadığı acı, giderek daha korkunç bir hal alıyor” dedi ve şunları söyledi:

“21. yüzyılda insanlığın en temel ahlak kurallarına sırtını dönüşü karşısında dehşete düşüyoruz. Çocuklar ve siviller savaşlarda hiçbir koşul altında hedef olmamalı.”

“Uluslararası toplum, savaş hukuku kurallarının yok sayılmasına göz yummamalıdır” diyen Krüger, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde temsil edilen Almanya hükümetine çağrıda bulunarak, hükümetin çocukların korunması ve refahı konusunda sorumluluğu olduğunu vurguladı.

‘Bir nesil kaybolabilir’

Rapor koordinatörü Meike Riebau da okullar ve hastanelere yönelik saldırıları kınayarak, bu kurumların güvenliğinin sağlanmamasının, savaş sonrası yeniden yapılanmayı çok daha zor hale getireceğini belirtti.

Riebau okullara yönelik saldırıların “bir neslin kaybolmasına” yol açacağına dikkat çekti.

Rapora göre çocuklar için en tehlikeli 10 ülke Afganistan, Yemen, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Suriye, Irak, Nijerya, Somali ve Mali.

Bu ülkelerde 2013 ile 2017 yılları arasında en az 550 bin bebek hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Beş yaş altı bütün çocuklar dikkate alındığında ise hayatını kaybeden çocukların sayısı 870 bine kadar yükseliyor.

Çocukların ölüm sebepleri ise genellikle savaşın dolaylı sonuçları olan açlık, sağlık hizmetlerine kısıtlı erişim ve alt yapı hizmetlerinin hasar görmesi.

Çocuklar asker olmaya zorlanıyor

2013 ile 2017 yılları arasında bu ülkelerde savaşa bağlı olarak hayatını kaybeden yetişkinlerin sayısının ise yaklaşık 175 bin olduğu bilgisi verildi.

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamların da dikkate alındığı raporda 2010 ile 2017 yılları arasında çocuk hakları ihlallerinin üç katına çıktığı belirtildi.

Sadece 2016 ile 2017 yılları arasında asker olmaya zorlanan çocukların sayısı yüzde üç oranında artış gösterdi.

Çocuklara yönelik cinsel istismar yüzde 12, kaçırılan çocukların sayısıysa yüzde 62 oranında artış gösterdi. 2017 yılında bin 432 okula saldırı düzenlendiği kaydedildi.