Ana SayfaDünyaKiliselerdeki istismarlara karşı rahibelerden açıklama: Erkek egemen yapı değişmeli

Kiliselerdeki istismarlara karşı rahibelerden açıklama: Erkek egemen yapı değişmeli

HABER MERKEZİ – ABD’de rahibeler, kiliselerde yaşanan cinsel istismar vakalarına karşı yaptıkları açıklamada, Katolik kiliselerindeki erkek egemen yapının değişmesi gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda kiliselerde meydana gelen cinsel istismarların ortaya çıkması ve Katoliklerin dini lideri Papa Franciscus’un kiliselerde bazı papaz ve piskoposların, rahibelere cinsel istismarda bulunduğunu kabul etmesinin ardından ABD’deki rahibelerden konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Kiliselerin erkek egemen yapısına tepki gösteren ABD’deki rahibelerin çatı kuruluşu Kadın Dindarlar Liderlik Konferansı, bu durumun değişmesi için çağrı yaptı.

Sorunun çözümünde kendilerinin özne olması gerektiğine vurgu yapan rahibeler şu ifadeleri kullandı:

“Masada sadece rahipler varsa, sorun yalnızca onların gözünden görünecektir. Kadınlar ve dindar kadınların da bu konuda önerecekleri var. Kilisemizi seviyoruz. Dahil edilmeyi ve bu sorunları düzeltmeyi ve aşmayı istiyoruz.”

Açıklamada, cinsel istismara maruz bırakılan rahibelerin “şefkatle karşılanacağı ve güven duyabileceği” bir ihbar mekanizması kurulması gerektiğine dikkat çekilerek, “Kilise ahlaki güvenilirliğini yeniden kazanmak ve yaşanabilir bir gelecek istiyorsa, şu anki yönetim yapısı değişmeli” denildi.