Ana SayfaGüncelKriminal rapor mahkemeye ulaştı: Sanık polis Kurkut’u doğrudan hedef almış

Kriminal rapor mahkemeye ulaştı: Sanık polis Kurkut’u doğrudan hedef almış

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmesine ilişkin görülen dava kapsamında Ulusal Kriminal Bürosu tarafından hazırlanan raporda sanık polisin Kurkut’u doğrudan hedef alarak ölümüne sebep olduğu tespitinde bulunuldu.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın beşinci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık polis Y.Ş. ile avukatı ve Kurkut’un ağabeyi Ferhat Kurkut ile aile avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı ayrıca Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları, Semra Güzel Dersim Dağ ve HDP il yöneticileri ile birlikte 30’un üzerinde polis izledi.

Tutuklama talebine yine ret

Mahkeme heyeti, Kurkut’un ölümüne ilişkin Ulusal Kriminal Büro’dan talep edilen raporun mahkemeye ulaştığını açıkladı.

Hazırlanan raporda, Kemal Kurkut’un polisin tabancasından seken kurşunla değil, sanık polis Y.Ş. tarafından direkt hedef alınarak vurulduğu belirtildi.

Sanık polisin tutuklanmasına dair avukatların talepleri rapora rağmen yine reddedildi.

Duruşma 30 Mayıs tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis memuru Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın ilk dört duruşmasında da sanık polisin tutuklanması talebi mahkeme tarafından reddedilmişti.

Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporda Kurkut’un ölümünün, sert zemine çarpan merminin vücuda girmesinden kaynaklandığını ileri sürülmüş, merminin balistik incelemesi ise yapılmamıştı.

Previous post
Dış ticaret verileri açıklandı
Next post
Dersim’de dayanışmanın önemi – Abdulmelik Ş. Bekir