Ana SayfaGüncelKürdistan Özgürlük Partisi hakkında kapatma davası açıldı

Kürdistan Özgürlük Partisi hakkında kapatma davası açıldı

HABER MERKEZİ – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, faaliyette bulunan siyasi partiler listesinde “Kürdistan” ismiyle yer alan siyasi partileri listeden çıkarttı. Kürdistan Özgürlük Partisi hakkında ise Yargıtay tarafından kapatma davası açıldı. Parti, önümüzdeki günlerde konuya ilişkin basın açıklaması yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde siyasi partilerle ilgili bilgilerin yer aldığı bölümde yakın zamana kadar yer almasına rağmen isimlerinde “Kürdistan” geçen siyasi partiler listeden silindi.

Sitenin “Siyasi Parti İşlemleri” bölümündeki listenin 6 Şubat 2018 tarihli güncel halinde resmi olarak kuruluşlarını tamamlamış ve halen faaliyette olmalarına rağmen içinde “Kürdistan” ifadesi geçen üç partinin isminin silindiği ve listelerde yer verilmediği görüldü.

Faaliyette olmasına rağmen listede olmayan partiler ise Kürdistan Özgürlük Partisi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Sosyalist Partisi.

Halagazeteciyiz.net’ten Hayri Demir’e konuşan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK/Partîya Azadîya Kurdistanê) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, partilerinin yasal çerçevede kurulan bir parti olduğunu belirleterek, halen faaliyette olmalarına rağmen böylesi bir durumun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

PAK hakkında kapatma davası açıldı

Öte yandan habere göre PAK hakkında Yargıtay tarafından kapatma davası da açıldı.

Haberde, kapatma davası gerekçesinin ayrıntılarına dair bilgiye ulaşılamadığı kaydedilirken, PAK yetkililerinin de  kapatma davasına dair açıklama yapmaya hazırlandıkları bildirildi.

KKP de listede yok

Ayrıca Kasım 2018’de düzenlenen kongrede Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ismini alan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), isim değişikliğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirmiş olmasına rağmen listelerde eski ismiyle yer aldı.

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Siyasi Partiler Kanuna’na göre kurulmuş olmalarına rağmen listelerde “Kürdistan” ifadesi içeren partilerin çıkartılmış olmasını “tahammülsüzlük” olarak değerlendirdi.

Çiftyürek ayrıca “Listelerde yer verilmemiş olması ayrımcılığın da bir göstergesidir” dedi.

2014’te ilk kez kullanılmıştı

“Kürdistan” ifadesi resmi olarak 2014’te siyasi partilerin isimlerinde yer almaya başladı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP), isminde “Kürdistan” ibaresiyle kuruluş için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunmuş ve partinin tüzel kişiliği itirazlı bir sürece rağmen daha sonra kabul edilmişti.

Ardından da Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) gerekli başvuruları yapmış ve kabul edilmesinin ardından listelerde yer almıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Balıkesir Adliyesi'nde gazdan zehirlenen bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Tutuklu gazeteci İdris Yılmaz hakkında bir davada beraat kararı