Ana SayfaGüncel“Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor”

“Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor”

HABER MERKEZİ – Adana Valiliği’nin Kürt Tiyatro Günleri’ne yasak getirmesini protesto eden Kürt tiyatro sanatçıları, yasağa şaşırmadıklarını belirterek, “Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor. Hatta sadece Kürt tiyatrosuna değil tüm alternatif sanat üreticilerine karşı negatif bir tutum var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü tarafından organize edilen ve 10-13 Şubat tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Kürt Tiyatro Günleri, Adana Valiliği tarafından yasaklanmıştı.

Etkinlikte Amed Şehir Tiyatrosu’nun Tartuffe, Teatra Jiyana Nû’nun Tenê Ez ve Tiyatro Mencel’in Kozik adlı oyunları oynanacaktı.

Kürt tiyatro sanatçıları etkinliğin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Teatra Jiyana Nû tarafından yasak kararına dair İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde (MKM) basın toplantısı düzenlendi.

Charlie Chaplin filminden uyarladıkları “Tenê Ez” oyunuyla sahnede olmaları gerekirken maalesef basın açıklaması yapmak zorunda kaldıklarını belirten oyuncu Rugeş Kırıcı, Adana Valiliği’nin “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının ve kamu esenliğinin sağlanması için tedbir almak” gerekçesiyle oyunlarını yasakladığını söyledi.

“Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor”

Yasağa şaşırmadıklarını belirten Kırıcı, 2 yılı aşkın bir süredir zaten kendileri hakkında adı konulmamış bir yasağın olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Kürt tiyatrosuna örtülü bir sansür uygulanıyor. Hatta sadece Kürt tiyatrosuna değil tüm alternatif sanat üreticilerine karşı negatif bir tutum var. Kendinden olmayanı yaşatmama ve yok sayma eğilimi devam ediyor. KHK ile kapatılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı’nın tutuklanmasına varana dek süren bir tutumdan söz ediyoruz.”

“Etkinliği HDP düzenlediği için mi yasaklanıyor?”

İnsanların kendi dilinde ve kültüründe etkinlik düzenlemesine teşvik edilmesi gerekirken bunun yasaklandığını vurgulayan Kırıcı, “Moliere’in, Brecht’in oyunları Kürtçe oynanınca daha mı tehlikeli oluyor? Yoksa etkinliği HDP düzenlediği için mi yasaklanıyor? Ve ne yazık ki bu sorularımız halen yanıt beklemeye devam ediyor” dedi.

Son olarak Kırıcı, “Kürt tiyatro emekçileri ve sanatçıları olarak tüm yasaklama ve engellemelere rağmen ürünlerimizi halkla buluşturmaya devam edeceğiz ve bu tür uygulamalara karşı mücadele edeceğimizin halkımız tarafından bilinmesini istiyoruz” dedi.

Aynı açıklama eş zamanlı olarak Diyarbakır ve Van’da Amed Şehir Tiyatrosu ile Tiyatro Mencel tarafından da yapıldı.

Previous post
Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından tehdit edilen kadın: Öldürülmek istemiyorum
Next post
Haiti'de yolsuzluk karşıtı protestolar: En az dört kişi yaşamını yitirdi