Ana SayfaGüncelLeyla Güven 103 gündür açlık grevinde

Leyla Güven 103 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 103’üncü gününde.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 103’üncü gününe girdi.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı açlık grevi eylemini 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Açlık grevinde geçirdiği zamanın ilerlemesi nedeniyle sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetti ve tekrar evine götürüldü.

“Beni sessizlik öldürür”

Güven, eyleminin 100’üncü gününde verdiği mesajda, “Beni ayakta tutan cezaevlerindeki direniş ve kadınların öncülüğünde devam eden direnişleridir” demişti.

Güven, “Beni bu eylem karşısında sessiz kalanlar öldürür. Bu eylem toplum için sınavdır. Bu sınavı atlatamayanlar yarın da ‘biz hak savunucusuyuz, insanız’ diyemeyecekler” ifadesini kullanmıştı.

Cezaevleri ve yurt dışındaki eylemler

Öte yandan Güven ile aynı taleple cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Cezaevlerinde her geçen gün yeni gruplar süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil olurken, şimdiye kadar 300’ü aşkın tutuklu açlık grevini devam ettiriyor. Dönüşümlü açlık grevi eylemleri de sürüyor.

Yurt dışında ise HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 90, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 64, Galler’de İmam Şiş’in 64, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 35’inci gününe girdi.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.