Ana SayfaGüncelLeyla Güven 104 gündür açlık grevinde

Leyla Güven 104 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 104’üncü gününde. Açlık grevlerine dikkat çekmek üzere AP ve AKPM üyelerine bir mektup gönderen Selahattin Demirtaş, “Öcalan’a uygulanan tecride ivedilikle son verilmesi gerektiğini” söyledi ve bu konuda destek çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 104’üncü gününe girdi.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı açlık grevi eylemini 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Açlık grevinde geçirdiği zamanın ilerlemesi nedeniyle sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetti ve tekrar evine götürüldü.

Cezaevleri ve yurt dışındaki eylemler

Öte yandan Güven ile aynı taleple cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Cezaevlerinde her geçen gün yeni gruplar süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil olurken, şimdiye kadar 300’ü aşkın tutuklu açlık grevini devam ettiriyor. Dönüşümlü açlık grevi eylemleri de sürüyor.

Yurt dışında ise HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 91, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 65, Galler’de İmam Şiş’in 65, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 36’ncı gününe girdi.

Demirtaş’tan AP ve AKPM üyesi parlamenterlere mektup

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selattin Demirtaş ise açlık grevlerine dikkat çekmek üzere Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyelerine bir mektup gönderdi.

Leyla Güven’le birlikte cezaevlerinde ve yurt dışında yaklaşık 320 kişinin açlık grevini sürdürdüğünü hatırlatan Demirtaş’ın mektubu şöyle:

“Arkadaşlarımın ölüm sınırına dayanan açlık grevlerinin tek talebi, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün, barış ve diyalog ortamının egemen olması amacıyla Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride ivedilikle son verilmesidir.

“Bu haklı, hukuki ve meşru talep hem Türkiye’nin hem Suriye’nin hem de doğrudan Avrupa’nın güvenlik, huzur ve istikrarına somut katkılar sunabilecek gerçekçi bir taleptir.

“Açlık grevindeki arkadaşlarım günden güne ölüm sınırına yaklaşırken, Hükümetin bu önemli konuyu görmezden gelmesi durumun vahametini ve ciddiyetini arttırmaktadır. Barış ve demokrasi uğruna ölümü göze alarak açlık grevi yapan yüzlerce insan ve onları destekleyen milyonların çığlığını sizin de duyacağınıza inanıyorum. Bu konuda kamuoyu yaratılabilmesi, açlık grevlerinin bitirilmesi için bu meşru taleplerin bir an önce karşılanmasının sağlanması amacıyla elinizden gelen bütün imkânlarla destek olacağınıza yürekten inanıyorum.”

Latin Amerika ve İrlanda’dan dayanışma

Diğer yandan Latin Amerika’dan Güven’in eylemi ve Öcalan üzerindeki tecride ilişkin bir açıklama geldi.

Latin Amerika’da faaliyet gösteren işkence karşıtı örgüt Encuentro de Profesionales Contra la Tortura tarafından yapılan açıklamada Güven’in 8 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olduğu hatırlatılarak, Öcalan üzerindeki tecridin tüm uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, yetkililerden cezai politikanın derhal gözden geçirilmesi istenirken, Türkiye’de hak mücadelesi gösteren herkesle dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

Ayrıca 13 yılını cezaevinde geçiren İrlandalı Avrupa Parlamentosu Milletvekili Martina Anderson, Güven’i evinde ziyaret etti. Anderson’a HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca da eşlik etti.

Anderson, yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından kentten ayrıldı.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
İstinaf Mahkemesi, Cumhuriyet Davası'ndaki kararları onadı
Next post
Almodovar’ın son filmi "Dolor y Gloria"dan yeni fragman