Ana SayfaGüncelLeyla Güven 108 gündür açlık grevinde

Leyla Güven 108 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ -HDP Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 108’inci gününde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, bugün itibariyle açlık grevi eyleminde 108’inci güne girdi.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı eylemini, 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetmiş ve tekrar evine götürülmüştü.

20 Şubat’ta Leyla Güven’i muayene eden Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Güven’in sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada “Beklendiği gibi güç kaybı ve kilo kaybı, bununla uyumlu sürüyor” diye belirtmiş ve eklemişti:

“Hem yaşı nedeniyle hem de sağlık durumu itibariyle çok özenli olunması gerekiyor. Bu aşamalarda artık kas dokusundaki zarar ilerledikçe, kalp kasında da sorun yaratabilir. Böyle bir risk taşıyor.”

Temelli’den hükümete çağrı

Geçtiğimiz günlerde Güven’i ziyaret eden isimlerden bir olan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e çağrıda bulunarak, “Bugün İmralı’daki mutlak tecride son verilmeli, aile ve avukatlarının görüşü hemen sağlanmalıdır” demişti.

Kadın gazetecilerden Güven’i yaşatma çağrısı

Bugün ise Güven’i evinde ziyaret eden Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada “Tüm basın çalışanlarından kendi sesine ses olma çağrısı var. Bizler de Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak Güven’in sesine ses olacağımızı bir kez daha burada basına deklare ediyor” ifadelerini kullandı.

Leyla Güven’in talebinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan kadın gazeteciler, “Güven’i yaşatma çağrısı yapıyoruz” dedi.

Cezaevleri ve yurt dışındaki eylemler

Öte yandan Güven ile aynı taleple cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Yurt dışında HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 95, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 69, Galler’de İmam Şiş’in 69, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 40’ıncı gününe girdi.

Cezaevlerinde ise her geçen gün yeni gruplar süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil olurken, şimdiye kadar 300’ü aşkın tutuklu açlık grevini devam ettiriyor.

“Sağlık durumları iyi değil”

16 Aralık’ta birçok cezaevinde eş zamanlı başlatılan açlık grevi 70’inci gününe ulaşırken, cezaevi idarelerinin tutukluları eylemden vazgeçirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde 70 gündür eylemlerini sürdüren Özlem Söyler ve Rühşan Bozan’ın aileleri cezaevi yönetimi tarafından telefonla arandı. Yapılan görüşmede ailelere, “Çocuklarınızın sağlık durumları iyi değil, ikna edin grevi bıraksınlar” denildiği belirtildi.

Tutuklular ise aileleri aracılığıyla gönderdikleri mesajda, eylemin 70’inci gününde olmanın verdiği halsizlik ve bir kısım ağrılar dışında özel bir rahatsızlıklarının olmadığını dile getirdi.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Bilim insanı olmak" mı, "bilim yapmak" mı?
Sonraki Haber
Ethan Hawke’lı bir western filmi: “The Kid”