Ana SayfaEkonomiMoody’s: Türkiye’de kredi büyümesi için atılan adımlar bankalar için negatif

Moody’s: Türkiye’de kredi büyümesi için atılan adımlar bankalar için negatif

HABER MERKEZİ – Moody’s, kredi büyümesi amacıyla Türkiye’de atılan adımların bankalar için negatif bir pozisyon yarattığı konusunda uyardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi büyümesi amacıyla yaptığı son hamlelerin bankalar için negatif bir pozisyon yarattığı uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamada, bu tedbirlerin beklenmedik risklere neden olarak marjları olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Türkiye ekonomisindeki daralma beklentisini yineleyen Moody’s’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

  • Türkiye merkezli bankalar 2018’de kredi büyümesindeki düşmenin ardından ekonomiye kredi vermeyi sürdürme baskısı altında
  • 2018’de Türkiye ekonomisinde önemli bir yavaşlama gerçekleşmiş ve tahsili gecikmiş alacaklarda bir artış meydana geldi. Ve yine 2018’de TL, ABD Doları karşısında yüzde 28 değer kaybetti
  • 2019 yılı için Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 2 daralması ve enflasyonun yüzde 17 olması bekleniyor

Açıklamada ayrıca, VakıfBank’ın geçen hafta konut, taşıt ve bireysel ihtiyaç kredi faiz oranlarını indirdiği hatırlatıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yeniden yapılandırma imkanı getiren kredi yönetmeliği değişikliği ise iki hafta önce yürülüğe girmişti. Ziraat Bankası ve Halkbank da düzenlemeye dahil olmuştu.

‘Sorunlar bankacılığa ve finans sektörüne sıçrayabilir’

Öte yandan bankacılığa ve finans sektörüne ilişkin Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) de bir uyarı gelmişti.

Derneğin 49. Genel Kurul Toplantısı’nda ekonomideki genel tabloyu değerlendiren Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “Reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorun bankacılık ve finans sektörüne sıçrar, derin sorunlar böyle çıkar” demişti.


Ekonomi alarm veriyor: TÜSİAD’a göre ‘sorunlar bankalara sıçrayabilir’




Önceki Haber
Bir zam daha: Benzinde fiyat artışı iki ayda 66 kuruşu buldu
Sonraki Haber
Doğanın uyanışı: İkinci cemre de düştü