Ana SayfaGüncelÖzgürlükçü Demokrasi Davası’nda yine tahliye yok

Özgürlükçü Demokrasi Davası’nda yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Yaklaşık 11 aydır tutuklu bulunan beş gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verildi.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın üçüncü duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuklu yargılanan gazetenin Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi, Rayhan Hacıoğlu ile Hicran Urun duruşmada hazır bulundu.

Gazeteciler elleri kelepçeli bir şekilde duruşma salonuna getirildi.

Kimlik tespitinin ardından söz alan Yasul, 11 aydır tutuklu olduğunu hatırlatarak, tahliye talebinde bulundu.

Mehmet Ali Çelebi de Türkiye’de basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün büyük bir sorun haline geldiğini dile getirerek, “Soyut varsayımlar üzerinden hareket etmemek gerekiyor. Basın özgürlüğü gözetilmelidir. Hiçbir şekilde sansüre, oto sansüre yönenilmemeli. Adaletin ölçüsü vicdan olmalıdır” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Hakkında hazırlanan iddianamenin haberlerden ibaret olduğunu ifade eden Hicran Urun ise “Burada halkın haber alma hakkı ve özgür basın yargılanıyor. Türkiye’de demokrasi ve adalet artık bir ütopyadır” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Savcı esas hakkındaki mütalaa için dosyayı istedi

Duruşma savcısı da verdiği mütalaasında, dosyanın geldiği aşamayı göz önünde bulundurarak, Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Önder Elaldı, Yılmaz Yıldız’ın dosyasının ayrılmasını, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendi tarafına verilmesini ve dosyadaki somut delillerin var olduğunu iddia ederek beş gazetecinin tutukluluk halinin devamını talep etti.

Tahliye yok

Mahkeme heyeti verdiği kararında gazetecilerin tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşmayı 10 Nisan’a erteleyen mahkeme heyeti, mütalaa için dosyanın savcıya tevdiine de karar verdi.

Dava hakkında

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018 tarihinde kayyum atanmış, 8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de kapatılmıştı. Kayyum atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu altı gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açılmıştı.

12 Eylül 2018 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında gazete çalışanı Pınar Tarlak tahliye edilmişti.

İddianamede, 14 gazeteciye “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.

67 sayfalık iddianamenin 52 sayfası gazetenin Afrin’e yönelik operasyonun başladığı tarihten sonra sayfalarında yer verdiği haberlerden oluşuyor.

İddianamede gazetede editör, yazı işleri müdürü, imtiyaz sahibi, gazete dağıtımcısı, idari ve mali sorumlu olarak çalışmak da suçlama konusu. İddianamede haberler hakkında “sözde haber” ifadesi kullanılması da dikkat çekiyor.

Davada tutuklu olan gazetecilerin isimleri şöyle: İshak Yasul (Yazı İşleri Müdürü), Hicran Urun (Editör), Mehmet Ali Çelebi (Editör), Reyhan Hacıoğlu (Editör), İhsan Yaşar (İmtiyaz Sahibi).

Tutuksuz yargılanan gazete çalışanları ise şöyle: Pınar Tarlak, Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Önder Elaldı, Mizgin Fendik, Ramazan Sola, Yılmaz Yıldız.