Ana SayfaGüncelPAK’ın ardından: Kürdistan Komünist Partisi’ne de kapatma davası açıldı

PAK’ın ardından: Kürdistan Komünist Partisi’ne de kapatma davası açıldı

HABER MERKEZİ – Kürdistan Özgürlük Partisi’nin ardından Kürdistan Komünist Partisi hakkında da kapatma davası açıldı. Başsavcılığın kapatma talebi 13 Şubat’ta Anayasa Mahkemesi’nde ele alınacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde siyasi partilerle ilgili bilgilerin yer aldığı bölümde yakın zamana kadar yer almasına rağmen isimlerinde “Kürdistan” geçen siyasi partilerin listeden silindiği, Kürdistan Özgürlük Partisi (Partîya Azadîya Kurdistanê / PAK) hakkında ise kapatma davası açıldığı belirtilmişti.


Kürdistan Özgürlük Partisi hakkında kapatma davası açıldı


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, PAK’ın yanı sıra Kasım 2018’de düzenlenen kongrede Kürdistan Komünist Partisi (Partiya Komunistê Kurdistan / KKP) ismini alan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) hakkında da kapatma davası açtığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Başsavcılık, “KKP’nin tüzük ve programının, Anayasa’nın 3, 68/4 ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 78, 79/a, 80, 81, 82, 83 ve 96’ncı maddelerine aykırı bölümler içerdiğini, söz konusu aykırılıkların, yapılan uyarılara rağmen giderilmediğini” öne sürdü.

Başsavcılığın kapatma talebi, 13 Şubat’ta Anayasa Mahkemesi’nde ele alınacak.

KKP’den tepki

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Twitter’dan yaptığı açıklamayla karar tepki gösteri.

Çiftyürek, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı KKP hakkında Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açmış! Gerekçe adımızda Kürdistan olması! İyi de uzayda değil Kürdistan’da yaşıyor ve siyaset yapıyoruz. Kürdistan kelimesini çıkarsak Kürdistan yok mu olacak! Yok! Güneyin, Doğun ve için Kürdistan!” dedi.

2014’te ilk kez kullanılmıştı

“Kürdistan” ifadesi resmi olarak 2014’te siyasi partilerin isimlerinde yer almaya başladı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP), isminde “Kürdistan” ibaresiyle kuruluş için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunmuş ve partinin tüzel kişiliği itirazlı bir sürece rağmen daha sonra kabul edilmişti.

Ardından da Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) gerekli başvuruları yapmış ve kabul edilmesinin ardından listelerde yer almıştı.

Previous post
Çevbir'den Yapı Kredi Yayınları'na açık mektup
Next post
Cezaevlerinde açlık grevleri: Sayı 313 oldu, 'ilk gruptakiler kritik aşamaya yaklaşıyor'