Ana SayfaBilim ve TeknolojiPopüler bilim: Kuantum ve evrim üzerine iki yeni kitap

Popüler bilim: Kuantum ve evrim üzerine iki yeni kitap

HABER MERKEZİ – BGST Yayınları Bilim Serisi’nden iki yeni kitap çıktı: “Darwin: Herkes İçin Evrim” ve “Kuantum Dünyasında Küçük Bir Gezinti”.

Kuantum fiziği

Fizikçi ve bilim felsefecisi Étienne Klein’ın “Kuantum Dünyasında Küçük Bir Gezinti” isimli kitabı A. Nüvit Bingöl tarafından Türkçeleştirildi.

BGST Yayınları etiketiyle 2019 yılında raflardaki yerini alan popüler bilim kitabının tanıtımı şöyle:

“Çağdaş fizik kuramları arasında popüler dille anlatılması belki de en zor olanı kuantum fiziğidir. Fizikçi ve bilim felsefecisi Étienne Klein’ın ‘Kuantum Dünyasında Küçük Bir Gezinti’de bunu başardığını söyleyebiliriz. Klein bu kitabında, gündelik deneyimlerimizle asla kavrayamayacağımız kuantum fiziğinin temel ilkelerine dair bir anlayış geliştirmemizi sağlıyor.

“Kuantum fiziği, anlaşılıp uygulanabilmek için bir yorum çalışmasına da gereksinme duyar. Einstein-Bohr tartışmasında ortaya çıkan teori ile gerçeklik arasındaki ilişki sorusu, fizikçileri farklı kamplara bölmeyi sürdürüyor. ‘Kuantum Dünyasında Küçük Bir Gezinti’, kuantum teorisinin gerçeklikle ilişkisine dair bu farklı yorumlara da yer veriyor.”

Evrim

Yine 2019 yılında raflarda yerini alan bir diğer popüler bilim kitabı ise Jean-Baptiste de Panafieu’nun “Darwin: Herkes İçin Evrim”i.

BGST Yayınları etiketiyle çıkan, Nıvart Taşçı tarafından Türkçeleştirilen kitabın tanıtım metni ise şöye:

“Okyanus bilimcisi ve çok sayıda popüler bilim kitabının yazarı Jean-Baptiste de Panafieu, ‘Darwin: Herkes İçin Evrim’de evrim kuramını pek çok boyutuyla ele alıyor. Darwin’in ünlü Beagle yolculuğundan evrim kuramının oluşumuna, doğal seçilim ve varyasyon gibi temel kavramlardan genetik ve moleküler biyolojideki devrimlerin evrim kuramını nasıl zenginleştirdiğine kadar Darwincilik hakkındaki temel bilgileri bu kitapta bulabilirsiniz.

“Evrim kuramı ortaya atıldığı günden bu yana toplumsal bir mücadele alanı oldu. Elinizdeki kitap, yaratılışçılar ve akıllı tasarım yanlılarının evrim kuramına karşı nasıl bir savaş yürüttüğünü, temel kavramları nasıl çarpıttıklarını da ele alıyor. Fakat evrim düşüncesi durmuyor; yepyeni bilim dallarına ilham vermeye, var olanları dönüştürmeye, geçmişimizi anlama ve geleceğimizi kurma yolunda yol gösterici olmaya devam ediyor.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Burak Çevik’in yeni filmi “Aidiyet”ten ilk görüntüler
Sonraki Haber
Ancak özgürleşmiş bir insan kendine gülebilir - Demet Parlar