Ana SayfaGüncelHDP’nin raporu: 14 bini aşkın asker ve polis oyu Kürt illerine kaydırıldı

HDP’nin raporu: 14 bini aşkın asker ve polis oyu Kürt illerine kaydırıldı

HABER MERKEZİ – HDP Seçim İşleri Komisyonu, seçmen kayıtlarının kaydırılmasına ilişkin hazırladığı raporda, 14 bin 286 asker ve polisin HDP’nin oy farkıyla önde olduğu Kürt illerinde oy kullanacağını tespit etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşleri Komisyonu, 31 Mart tarihli yerel seçimler öncesinde seçmen kayıtlarının kaydırılmasına ilişkin hazırladığı Ara Rapor’u tamamladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), barolar ve uluslararası kuruluşlara da gönderilen raporda, HDP’nin önde olduğu birçok il ve ilçe merkezindeki oy fark sayısı kadar seçmen sayısı artışı gözlendiği ve sistematik bir oy kaydırma işleminin yapıldığı tespitine yer verildi.

14 bin oy kaldırıldı

Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı rapora göre özellikle kolluk kuvvetlerinin oy kullanma haklarının 142 belgesi düzenlemesine bağlı olmasına rağmen seçim için görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin oy kullanmasının sağlandığı ifade edildi.

HDP, 184 adreste 31 Mart seçimleri için kaydedilmiş 19 bin 700 seçmen görüldüğü ve bu adreslerde 24 Haziran seçimlerinde sadece 5 bin 406 seçmen kaydı olduğu bilgisinin de yer verildiği raporda, “14 bin 294 seçmen kaydının 31 Mart yerel seçimlerinde oy dağılımını etkilemek amacıyla yapıldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Rapora göre söz konusu 14 bin 294 seçmen kaydı, kolluk kuvvetlerinden oluşuyor.

Raporda ilçe seçim kurullarına yapılan itiraz ardından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı gibi birimlere yazılan müzekkerelere verilen cevaplarda, “Toplu olarak seçmen kaydı yapılan bu kolluk güçlerinin 31 Mart yerel seçimlerinde ilçe merkezinde gerekli güvenlik önlemlerini almak amacıyla görevlendirdikleri” ifadesinin yer aldığı belirtildi.

Son olarak yapılan seçmen kaydırma işleminde HDP’nin yaptığı başvuruların yüzde 95’inin reddedildiği belirtilirken, yalnızca yüzde 5’i hakkında işlem yapıldığı vurgulandı.

İtiraz edilen adreslerin Emniyet Müdürlüğü lojmanları, MİT bölge müdürlüğü lojmanları, emniyete bağlı pansiyonlar, oteller, orduevi ve kurum lojmanları olduğu ve itirazların gerekçesiz reddedildiği de rapora yansıtıldı.