Ana SayfaDünyaSierra Leone’da cinsel saldırı ve istismara karşı ‘acil durum’ ilan edildi

Sierra Leone’da cinsel saldırı ve istismara karşı ‘acil durum’ ilan edildi

HABER MERKEZİ – Sierra Leone’da artan cinsel saldırı ve istismar vakaları nedeniyle ‘acil durum’ ilan edildi.

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio, hızla artan cinsel saldırı ve istismar vakaları nedeniyle ‘acil durum’ ilan ettiklerini açıkladı.

Bio, cinsel şiddet vakalarını incelemek üzere özel bir polis birimi ve daha hızlı işleyen özel mahkemeler kurulacağını, saldırı ve istismara maruz bırakılanlara ücretsiz sağlık hizmeti verileceğini ifade etti.

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı habere göre Bio’nun eşi Fatima Bio da, çoğu taciz ve tecavüz vakasının polise bildirilmemesi nedeniyle saldırıya uğrayanların gerçek sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi.

‘Ayaklanmanın zamanı geldi’

Bio, mevcut yasalara göre tecavüz suçunda cezanın üst sınırdan 15 yıl olduğu ülkede, “Şu andan itibaren geçerli olmak üzere çocuklara yönelik saldırılar ömür boyu hapisle cezalandırılacak” dedi.

Fatima Bio, saldırılara sessiz kalınmaması çağrısında bulundu:

“Bazı ailelerde cinsel şiddete karşı sessiz kalma kültürü var, bu durum da mağdurları daha da travmatize ediyor. Artık bir ulus olarak bu belaya karşı ayaklanmamızın zamanı geldi.”

Cezasızlık ve suskunluk sarmalı

Ülkede cinsel şiddet vakalarının üçte birini çocuklar oluşturuyor.

Son olarak bir kadının amcası tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılması ve omurgası kırıldığı için bir daha yürüyememe ihtimali ülkenin gündeminde yerini almıştı.

Tüm bunların yanında aktivistler mevcut yasalar nedeniyle saldırganların önemli bir kısmının ceza almamasından şikayetçi.

AFP’de yer alan habere göre son olarak geçen yıl 56 yaşındaki bir erkeğin, 6 yaşındaki bir kız çocuğunu cinsel istismara maruz bıraktıktan sonra sadece bir yıl hapis cezası alması ülkeyi ayağa kaldırmıştı.

Polis verilerine göre 7,5 milyon nüfuslu ülkede 2017’de kayıtlara geçen en az 4 bin vaka varken bu sayı geçen yıl 8 bin 500’e çıktı.

Ülkede faaliyet gösteren Rainbo Initiative adlı sivil toplum kuruluşuna göre de bugüne kadar cinsel şiddete maruz kalmış 30 bin kadın bulunuyor ve bunların yüzde 93’ü, 17 yaşın altında.

Cinsel saldırıya uğrayanlar, ülkede yaygın olan HIV gibi cinsel yolla bulaşan virüslere de maruz kalıyor.