Ana SayfaÇalışma YaşamıSilikozisten bir işçi daha yaşamını yitirdi

Silikozisten bir işçi daha yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kot kumlama işçilerinin yakalandığı Silikozis hastalığı nedeniyle bir işçi daha yaşamını yitirdi. Mehmet Ali Bilgiç isimli işçinin 10 yıldır tedavi gördüğü belirtildi. Yalnızca resmi kayıtlara göre şimdiye dek 74 işçi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Kot kumlama işinde çalışan işçilerin yakalandığı silikozis hastalığı nedeniyle Bingöl’de bir işçi daha hayatını kaybetti.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yaşayan silikozis hastası 37 yaşındaki Mehmet Ali Bilgiç’in, bu hastalık sonucu 1 Ocak günü hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Bilgiç’in de memleketindeki pek çok kişi gibi 2002 yılında İstanbul’a giderek ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen kot kumlama atölyelerinde 2 yıl boyunca çalıştığı belirtildi.

’10 yıl boyunca yatalak tedavi gördü’

MA’ya konuşan Bilgiç’in ağabeyi Ekrem Bilgiç, kardeşinin işten ayrıldıktan sonra silikozis hastası olduğunu öğrendiğini ve 10 yıl boyunca bu hastalık nedeniyle yatalak olarak tedavi gördüğünü söyledi.

Bilgiç, “Kardeşim bir süre sonra kendi kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmişti. 10 yıl boyunca bu hastalık onu süründürdü ve sonunda yaşamını yitirdi” dedi.

Mehmet Ali Bilgiç

Kardeşinin hastalandıktan 7 yıl sonra malulen emekli edildiğini belirten Bilgiç, verdikleri hukuk mücadelesinin sonuçsuz kaldığını söyledi:

“Kardeşim sadece 3 yıl emekli maaşı alabildi. 7 yıl boyunca ekonomik sıkıntılar içinde boğuşuyorduk. En son emekli edilince biraz rahatladı ama aldığı maaş tedavisine bile yetmiyordu. Kardeşim hastalandıktan sonra hukuki anlamda hakkımızı aradık ama bir sonuç çıkmadı. En son 2 sene önce İstanbul’da bir savcı ile görüştüm. Bana ‘ben mi dedim kardeşine git o işte çalış. Bana ne benim sorunum değil’ diyerek soruşturma bile başlatmadı. Tüm kapılar yüzümüze kapandı.”

İlçedeki 19. ölüm

Bilgiç, daha önce iki kuzeninin aynı hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini, iki akrabasının da silikozis hastası olduğunu aktardı.

Kot kumlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Bilgiç’in ölümü, Karlıova ilçesinde aynı hastalık sonucu yaşanan 19. ölüm olarak kayıtlara geçti.

Silikozis nedir?

Silikozis, solunumla alınabilecek boyuttaki silikaların neden olduğu ve bir süre solunması sonucu kalıcı ve ilerleyen hasara yol açan bir akciğer hastalığı.

Bu hastalık, akciğeri zaman içinde yavaş yavaş oksijensiz bırakarak yok ediyor.

Kot kumlamacılığı nedeniyle dünyadaki ilk ölüm Türkiye’de yaşandı. 2004 yılında Kenan Temiz isimli işçinin hayatını kaybetmesiyle başlayan süreçten bugüne dek kayıtlara göre 74 kişi silikozisten yaşamını yitirdi.

Silikozis hastalarının ve ölümlerin artması üzerine Sağlık Bakanlığı, Mart 2009’da yayınladığı genelgeyle kot kumlama işlemini yasakladı.

Şu anda kesin sayı bilinmemekle birlikte, Türkiye’de 2 bine yakın silikozis hastası olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 80’i Taşlıçay köyünde, 30’u Karlıova ilçe merkezinde olmak üzere toplam 110 kişi Bingöl’de hala hastalıkla mücadele içerisinde.

Previous post
Üç kent için kar yağışı uyarısı
Next post
İstanbul'da bir kadın boşandığı erkek tarafından saldırıya uğradı