Ana SayfaDünyaSiyah leopar 110 yıl sonra ilk kez görüntülendi

Siyah leopar 110 yıl sonra ilk kez görüntülendi

HABER MERKEZİ – Siyah leopar, 110 yılın ardından ilk kez Kenya’da görüntülendi.

Kenya’da 100 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez siyah leopar görüntülendi.

‘Kara panter’ olarak da bilinen son siyah leopar 1909’da Etiyopya’da görüntülenmişti.

Efsanelere konu olan siyah leopar, albinizmin zıttı olan melanizm nedeniyle bu renkte.

Aşırı miktarda melanin pigmenti nedeniyle siyah leoparlar zifiri siyaha dönüşüyor.

İzi takip edildi

Siyah leoparın fotoğraflarını, Britanyalı doğal yaşam fotoğrafçısı Will Burrard-Lucas, Laikipia Doğal Yaşam Kampı’nda çekti.

Burrard-Lucas, blogunda, bölgede siyah leopar görüldüğü yönündeki haberlerden sonra, hayvanı gören kişilerle konuştuğunu ve izleri takip ettiğini yazdı.

Uzaktan kumandalı, hareket sensörlü gece tuzak kamerası sistemi kurarak beklemeye başladığını belirten Burrard-Lucas, birkaç günlük düş kırıklığından sonra hayvanı fotoğraflamayı başardığını belirtti.

Burrard-Lucas, “Son seferde, yine fazla bir şey beklemeden fotoğrafları tarıyordum. Zifiri karanlık içinde bir çift göz bana bakıyordu. Sonunda hayvanın fotoğrafını çekmiştim. Hayalimi gerçekleştirdiğimi anlamam birkaç günümü aldı” dedi.

African Journal of Ecology’de yayınlanan gözlem raporunun baş yazarlığını yapan Nick Pilfold ise, görüntülenen leopar hakkında şu bilgileri verdi:

“Siyah Afrika leoparları çok nadir bir tür ve son olarak 1909 yılında Etiyopya’da görülmüştü. Leoparın kürkünün renki aşırı pigment üretimine neden olan bir gen mutasyonu (melanizm) sebebiyle kapkara; albinizmin tam zıttı. Öte yandan gece çekim yapılan kızılötesi görüntü teknolojileri sayesinde leoparın kürkünde kızıl desenler de görülebiliyor.”


Diken ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
İstanbul trafik sıkışıklığı listesinde 2'nci sırada
Next post
Gazeteci Salih Turan tutuklandı