Ana SayfaDünyaSoykırımın izleri: Şengal’de bir toplu mezar daha

Soykırımın izleri: Şengal’de bir toplu mezar daha

HABER MERKEZİ – IŞİD’in 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden yıllar geçse de toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor. Son olarak kentteki onarım çalışmaları sırasında bir toplu mezar bulundu.

IŞİD’in Ezidilere soykırım yaptığı Şengal’de bir toplu mezar daha bulundu.

Şengal kent merkezinde Saylo yakınlarındaki ana caddede onarım çalışmaları sırasında işçiler insan kemikleriyle karşılaştı.

Söz konusu alanda bir toplu mezar bulunduğu anlaşıldı.

IŞİD’liler tarafından katledilen insanlara ait cesetlerin olduğu belirtilen toplu mezarda, henüz gerekli incelemeler tamamlanmadığı için kaç cesedin bulunduğu bilinmiyor.

70’ten fazla toplu mezar var

Şengal ve çevresinde daha önce 70’i aşkın toplu mezar bulundu.

Son olarak 2018’in Kasım ayında Gır Uzer’deki bir evin havuzunda Ezidi Kürtlere ait bir toplu mezar bulunmuştu.

Şengal Kaymakamı Mehma Halil toplu mezarların sayısının 71’e yükseldiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler de Irak’ta bir dönem IŞİD’in işgali altında bulunan bölgelerde 200’ün üzerinde toplu mezar bulunduğunu açıklamıştı. Bu mezarlarda yaklaşık 12 bin kişinin cenazesinin olabileceği belirtiliyor.

73. Ferman

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden dört yıl geçti.

Soykırımda 5 binden fazla insan hayatını kaybetti, 6 bine yakın Ezidi kadın ve çocuk esir alınarak cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Esir alınan binlerce Ezidi kadın; Musul, Rakka, Deyr ez Zor, Telafer ve Minbiç gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı.

Soykırımın ardından Şengal’de çok sayıda toplu mezar bulundu. Tespit edilen toplu mezarların büyük bölümü ise Gır Uzer, Tel Kasab ve Tel Benat kasabalarında bulunuyor.

Ezidilerin “73. Ferman” da dediği soykırım bugün sadece Avrupa Parlamentosu ile Ermenistan tarafından tanınıyor.

HDP’li Feleknas Uca, Ezidilerin “Çarşema Sor” bayramının kutlandığı 4 Nisan 2018’de Türkiye’nin, IŞİD’in Şengal’e yönelik katliamını resmi olarak tanıması için Meclis Genel Kurulu’na kanun teklifi vermişti. Ancak Meclis’e sunulan bu teklife yanıt dahi verilmiş değil.