Ana SayfaGüncelTahir Elçi cinayeti: Yeni rapora göre polislerden biri kuvvetle muhtemel katil

Tahir Elçi cinayeti: Yeni rapora göre polislerden biri kuvvetle muhtemel katil

HABER MERKEZİ – Forensic Architecture Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili video raporunu açıkladı. Tahir Elçi’yi öldürmüş olabilecek 30 kurşuna yönelik detaylı analize göre cinayet mahallindeki polislerden biri kuvvetli suç şüphesi altında.

Dört yıl önce Sur’da düzenlediği basın toplantısı sırasında ensesine isabet eden bir kurşunla hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne yol açan kurşunun hangi silahtan çıktığı ve kim tarafından ateşlenmiş olabileceğine dair yeni bir rapor bugün kamuoyuna açıklandı.

Rapor, Londra merkezli uluslararası araştırma şirketi Forensic Architecture’a ait.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü ana ışık tutmak ve olayın şüphelilerini belirlemek maksadıyla Forensic Architecture’dan teknik bir araştırma yürütmesini talep etmişti.

Rapor Aralık ayında tamamlanıp önce savcılığa iletilmiş olmasına rağmen, bulguların dikkate alınmamış olması sebebiyle bugün kamuoyu ile paylaşıldı.

Rapora göre olay yerinde bulunan Tahir Elçi’nin, üç polisten birisinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmiş olabileceği sonucuna varıldı.

Kuruluşun bugün açıkladığı raporunda yer alan tespitler şöyle:

  • Elçi’nin vurulmasının hemen öncesinde, yakındaki Gazi Caddesi’nde başka bir silahlı saldırı gerçekleşmiş, PKK’nin gençlik kanadına mensup iki kişi, iki polis memurunu vurarak ölümlerine sebep olmuştu.
  • Olay yerinden koşarak kaçan iki örgüt mensubu Elçi’nin basın açıklaması yaptığı Yenikapı Sokak’a girdiler. Bunu takip eden sahne, basın açıklamasını çeken kameraların önünde gerçekleşti.
  • Basın açıklamasında bulunan sivil kıyafetli polis memurları koşan PKK mensuplarına ateş açtı. Bu çatışma sonucunda ölen tek kişi, ensesinden vurulan Tahir Elçi’ydi.
  • Tahir Elçi saat yaklaşık 10:55’te, 7 saniye 12 karelik (7:12) bir süre diliminde tek bir mermiyle vurularak öldürüldü.
  • PKK mensuplarından ikisi de öldürücü atışı yapmamış görünüyor.
  • Araştırmaya konu olan zaman aralığında yapılan bütün atışların benzer ses profilleri var. Bu süre içinde kayda değer derecede uzak bir mesafeden uzun namlulu bir silahın ateşlendiğine dair herhangi bir işitsel delil yok.
  • Olay yerindeki üç polis memurunun (A, C ve D) Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattı var ve silahlarını birden çok kere ateşledikleri görülüyor.
  • Aralarında polis memuru C, Elçi’ye yönelik açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memurdur.
  • Araştırma olay yerindeki polis memurlarından kesin olarak hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumlu olduğunu tespit etmemekle birlikte, kuvvetli suç şüphesi altında olan polis memurlarını saptadı.
  • Öldürücü atışın Elçi’yi vurma kastıyla yapılmış olup olmadığının saptanması araştırmanın kapsamı dışında.

Avukat Barış Yavuz, raporun ardından tanık olarak dinlenmiş olan üç polisin şüpheli olarak ifadelerinin alınmasını talep etti.

Neler araştırıldı?

Diyarbakır Barosu’nun Forensic Architecture’dan talebi, dosyadaki görsel-işitsel verileri kullanarak şu konuları açıklığa kavuşturmanın mümkün olup olmadığını belirlemekti:

  • Elçi’nin öldürdüğü zamanı tespit etmek
  • Öldürücü atışı yapmış olabilecek bireyleri tespit etmek
  • Tahir Elçi’nin Yenikapı Sokak’ın dışında bir yerden ateşlenen uzun namlulu bir silahla vurulmuş olup olmayacağını belirlemek
  • Yenikapı Sokak’tan koşarak geçen PKK mensuplarını Elçi’nin öldürülmesinde şüpheli olarak değerlendirmek gerekip gerekmediğini belirlemek, gerekiyorsa hangisinin şüpheli sıfatı taşıyabileceğini saptamak
  • Yenikapı Sokak’taki polis memurlarının Elçi’nin öldürülmesinde şüpheli olarak değerlendirmeleri gerekip gerekmediğini belirlemek, gerekiyorsa hangilerinin şüpheli sıfatı taşıyabileceğini saptamak
  • Vurulmasının ardından Elçi’ye yeterli tıbbi yardımda bulunma çabasının gerçekleşip gerçekleşmediğini saptamak

Tahir Elçi’nin öldürüldüğü ana ait raporun ve simülasyonların videosu şöyle:

Ne olmuştu?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur semtindeki 16’ıncı yüzyıldan kalma Şeyh Mutahhar Camii yanındaki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapıyordu.

O sırada Gazi Caddesi’nde bir çatışma çıkmış, YPS’liler ile iki polis arasındaki çatışmada polisler yaralanmış, biri daha sonra hayatını kaybetmişti.

Olay yerinden kaçan YPS’liler, basın toplantısının yapıldığı Yenikapı Caddesi’ne koşmuş, burada bulunan sivil polis memurları ile karşılıklı ateş açılmıştı. Tahir Elçi, bu sırada vurularak ölmüştü.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye’dir” diye konuşmuştu.

Birkaç gün sonra yaptığı açıklamada Davutoğlu, Tahir Elçi cinayetinin sorumluluğunun PKK’ye ait olduğunu söylemişti.

Ancak aradan üç yılı aşkın zaman geçmesine karşın, davada hâlâ şüpheliler belirlenemedi. Gizlilik kararı olan soruşturmada henüz bir iddianame de bulunmuyor.


Bu haber bianet ve BBC Türkçe‘den derlenmiştir.