Ana SayfaManşetÜniversiteye Alparslan Türkeş adı: “Seçim öncesi AKP, MHP’nin gönlünü hoş etti”

Üniversiteye Alparslan Türkeş adı: “Seçim öncesi AKP, MHP’nin gönlünü hoş etti”

HABER MERKEZİ – Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin “Alparslan Türkeş” olarak değiştirilmesine karşı muhalefet şerhi hazırlayan HDP Milletvekilleri Dersim Dağ ve Mehmet Ruştu Tiryaki, teklifin seçime ve ranta endeksli olduğu görüşünde. Vekillere göre bu teklif Cumhur İttifakı’nın bir gereği olarak düşünülmüş.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adının “Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi.

Söz konusu teklife HDP muhalefet şerhi koydu.

Partinin Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki tarafından koyulan şerhte, teklifin seçime ve ranta endeksli olduğu savunuluyor.

Teklifin genel yararı ve kamu vicdanını esas almadığını belirten vekiller, “Toplumun bir kesiminin beğenisini karşılamak üzere seçim öncesi siyasi rant sağlamayı amaçlamaktadır” diyor.

“Önümüzde duran kanun teklifi, toplumun bir kesimine sunulan ayrıcalık ile hukuki metin olmaktan çıkmış, siyasi klikler arasındaki bir sözleşmeyle toplumun bir kesiminden siyasi rant tahvil etme metnine dönüşmüştür. Bu yaklaşım kısa dönemde ‘çıkar’ merkezi yaratma potansiyeline sahip olsa da, yurttaşlar arasında hukuka güven ve kanun yapma kalitesini diplere çekmektedir.”

Siyasi iktidarın akademi üzerindeki baskı politikalarına değinen vekiller, barış çağrısı yapan akademisyenlerin hedef alındığını hatırlatıyor.

Dağ ve Tiryaki, “Üniversiteler, siyasi iktidarın sadece kadrolaşma seferberliğinin etkisinde kalmayıp; daha yoğun biçimde otoriter, piyasacı, cinsiyetçi, ırkçı ve muhafazakâr politikaların odağına yerleşmiştir” diyor.

Üniversitenin isminin “Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirilmesi teklifinin, AKP ile MHP arasında kurulmuş olan Cumhur İttifakı’nın bir gereği olarak düşünüldüğü belirtiliyor.

“AKP, müttefiki olan partinin kurucusunu bir üniversitenin ismine vererek iki parti arasında kurulmuş olan ittifak için ortağına jest yapmak istemekte, onun gönlünü hoş etmek istemektedir

“Bir üniversitenin isminin iki parti arasında kurulmuş ittifak gereği hem de seçimlerden önce bir jest olarak değiştirilmek istenmesi demokratik teamüllere uygun değildir.”

“Neden ‘demokrasi’ ya da ‘barış’ değil?”

Getirilmek istenen düzenlemede üniversitenin isminin değiştirilmesi “belirli bir dönem ülkemizin kalkınması ve ilerlemesi yönünde çalışan siyasi liderlerin adlarının” verilmesi şeklinde gerekçelendiriliyor.

HDP’li vekiller ise muhalefet şerhlerinde, böylesi durumlarda neden şimdiye kadar ezici çoğunlukla hep ana akım ve sağ siyasetçilerin isimlerinin tercih edildiğini soruyor.

“Şayet bir üniversitenin isminin değiştirilmesinde gerçekten ‘belirli bir dönem ülkemizin kalkınması ve ilerlemesi yönünde çalışan siyasi liderler’ kriteri üzerinden gidilecekse demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesi veren siyasi liderlerin ve siyasetçilerin isminin şimdiye kadar niçin herhangi bir üniversiteye verilmediğinin açıklanması gerekmektedir.

“Yine üniversite isimlerinin belirlenmesinde ya da daha genel düzeyde çeşitli kamusal alanlara, tesislere, köprülere, yollara vb. verilen isimlerin tercihinde kimsenin itiraz edemeyeceği örneğin ‘barış’, ‘demokrasi’, ‘özgürlük’, ‘eşitlik’, ‘kardeşlik’, ‘dostluk’ vb. gibi insanlığın evrensel değerlerinin niçin düşünülmediğinin de sorgulanması gerekmektedir.”

Öğrenci ve akademisyenler değişikliğe karşı

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri, hâlihazırda öğrenim gördükleri, bilim ürettikleri üniversitenin adının değişmesine karşı.

İnternet ortamında başlatılan kampanyaya yüzlerce kişiden destek geldi.

Üniversitenin öğrenci ve akademisyenleri yabancı dille eğitim veren, bilim ve teknikte ön plana çıkmayı amaçlayan üniversitelerinin siyasi ve ideolojik saiklerle isminin değiştirilmesini istemiyor.

Ancak değişikliğe karşı olan öğrenciler hedef de alınıyor. Geçtiğimiz günlerde ülkücüler, okulun adının Alparslan Türkeş olarak değiştirilmesine karşı çıkan bir öğrenciye saldırarak öğrenciyi hastanelik etmişti.


Gazete Karınca
Previous post
İnşaat sektöründe son durum: Maliyetler artışta, 1 milyon konut elde kaldı
Next post
AİHM, Hasankeyf’te kültürel mirasın korunması için yapılan başvuruyu reddetti