Ana SayfaEkonomiVarlık Fonu 1 milyar euro borçlanacak

Varlık Fonu 1 milyar euro borçlanacak

HABER MERKEZİ – Varlık Fonu’nun uluslararası piyasalardan 1 milyar euro borçlanmak için ABD merkezli Citigroup bankası ile Çin bankası ICBC’yi yetkilendirdiği bildirildi.

2016 yılının Ağustos ayında kurulup Olağanüstü Hal (OHAL) kararnameleri ve Başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu şirketlerini bünyesine katan Varlık Fonu, 1 milyar euro borçlanacak.

Bloomberg ajansının haberine göre Varlık Fonu, uluslararası piyasalardan 1 milyar euro borçlanmak için ABD merkezli Citigroup bankası ile Çin bankası ICBC’ye yetki verdi.

Konuya yakın beş kaynağa dayandırılan habere göre Varlık Fonu’nun uluslararası piyasalardan yapacağı bu ilk borçlanma bir yılı opsiyonlu üç yıl vadeli olacak.

Edinilen bilgiye göre Fon, bu kaynağı portföyünde olan şirketlere sermaye takviyesi yapmak için kullanacak.

Ajans, konuya ilişkin Citigroup, ICBC ve Varlık Fonu yönetiminin yorum yapmayı reddettiğini yazdı.

Yaklaşık iki sene önce de Varlık Fonu’nun Çin bankası ICBC’den 5 milyar dolarlık kredi istediği öne sürülmüş ancak bu borçlanma gerçekleşmemişti.

Başkanı Erdoğan

Türkiye Varlık Fonu Başkanlığı görevine 3 Kasım 2016’da getirilen Mehmet Bostan, ‘ilerleme kaydedilmediği’ gerekçesiyle 8 Eylül 2017’de görevden alınmıştı.

Bostan’ın yerine vekaleten Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ getirilirken, 12 Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Fon’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu.

Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da başkan vekilliğine getirilmişti.

Varlık Fonu’na neler devredilmişti?

Olağanüstü Hal (OHAL) kararnameleri ve Başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu kurumları ve şirketlerini bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu’nun kurulduğu günün üzerinden iki buçuk yıl geçti.

Bu süre zarfında Hazine’ye ait bazı işletmeler veya bazı işletmelerdeki Hazine hisseleri, mülkiyeti Hazine’ye ait bazı malvarlıkları, taşınmaz mallar Varlık Fonu’na devredildi.

Fon’a devredilenler arasında Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT ve Borsa İstanbul’un Hazine’ye ait hisselerinin tamamı ile Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank hisselerinin bir bölümü bulunuyor.

Ayrıca TCDD İzmir Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmesi ile Kayseri Şeker Fabrikası hisseleri, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübünün düzenlediği bahislerle ilgili lisanslar ve son olarak da Bodrum’dan Kuşadası’na, Antalya’dan İstanbul’a kadar çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi de geçen yıl kurulan Varlık Fonu’na aktarılanlar arasında.

Buralardan gelen kârlar, mal varlıklarının kira gelirleri, ecrimisil (kira benzeri) gelirleri ve diğer gelirler Varlık Fonu gelirleri arasına giriyor.

Son olarak yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Varlık Fonu’na dış borç yetkisi de verilmişti.

Previous post
HDP Milletvekili Feleknas Uca'ya 15 yıl hapis istemi
Next post
AİHM Cizre başvurularını reddetti: 'İç hukuk yolları tüketilmedi'