Ana SayfaDünyaVenezuela, Brezilya sınırını kapattı

Venezuela, Brezilya sınırını kapattı

HABER MERKEZİ – Venezuela lideri Maduro, “Batı’nın işgal girişimi” olarak gördüğü insani yardımların ülkeye girişini engellemek için Brezilya sınırını kapattı.

Venezuela, Brezilya ile olan sınırını kapattı.

Devlet televizyonuna konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya sınırını kapatmayı düşündüklerini, Brezilya sınırının ise dün geceden itibaren kapatıldığını söyledi.

Maduro’nun açıklaması Brezilya hükümetinin Venezuela’ya insani yardım taahüdünün ardından geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre Çarşamba günü insani yardımların ulaştırılmasını engellemek için geçici olarak limanlarından gemi çıkışını yasaklayan, aynı gerekçeyle sınırlarına askeri birlikler konuşlandıran Venezuela hükümeti, insani yardımları “Batı’nın işgal girişimi” olarak görüyor.

Maduro, verdiği demeçte Kolombiya’nın Venezuela sınırındaki Cucuta kasabasında depolanan insani yardımları “provokasyon” ve muhalefetin hükümeti devirmek için soyunduğu “ucuz bir şov” olarak olarak niteledi.

Maduro’nun Brezilya sınırını kapatma emri, kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido ve beraberindeki çok sayıda milletvekilinin insani yardımları ülkeye sokmak için Kolombiya sınırına hareket etmesiyle aynı güne denk geldi.

Büyük oranda ABD tarafından sağlanan 200 ton yardım malzemesin çoğunluğu gıda ve ilaçtan oluşuyor.

Ne oldu?

Derin bir ekonomik ve siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti.

ABD, Kanada ve Latin Amerika’daki birçok ülke Guaido’yu başkan olarak tanıdığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu da Guaido’yu ülkenin geçici başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek veriyor.