Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 33 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere doğru: 33 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamaları ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktardık. Bugün CHP’nin adayı Mustafa Saruhan, MHP’nin adayı Buğra Akın ve Devrimci Güçbirliği’nin adayı Özkan Arslan’ın yanı sıra HDP’nin adayları Sabri Özdemir ve Aleddin Erdoğan’ın adaylıkları seçim kurullarınca reddedilirken, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer kadın kooperatiflerinden çocuk köylerine çeşitli alanlardaki projelerini tanıttı. Kamuoyu araştırma şirketi ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise 31 Mart’ın önceki yerel seçimlerden farklı olacağını söyledi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri.

 


19:23 | Kılıçdaroğlu ve Akşener’den 3 ortak miting

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener, ortak 3 miting düzenleyecek. Bu kapsamda mitingler, 6 Mart’ta Denizli, 7 Mart’ta Aydın, 17 Mart’ta ise Balıkesir’de gerçekleşecek.

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun tek başına yapacağı mitinglerin tarih ve yerleri de belli oldu.

AA’dan Mehmet Tosun’un haberine göre Kılıçdaroğlu, seçime kadar 26 ilde toplam 32 miting gerçekleştirecek.

Mitinglerine yarın Batman’dan başlayacak Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Şubat’ta Bursa’da, 1 Mart’ta Mersin’de, 2 Mart’ta Muğla’da ve 3 Mart’ta da Ankara’da seçmenlerle bir araya gelecek.

Mitinglerin 7’si İstanbul’da, 4’ü Ankara’da, 3’ü Bursa, Mersin ve Hatay’da, 2’si ise Adana’da yapılacak. Belirlenen diğer illerde ise Kılıçdaroğlu 1’er miting yapacak.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Karadeniz Bölgesi’nde ise Artvin, Ordu ve Giresun’da düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek.

Ayrıca İYİ Parti’nin aday gösteremediği Mersin’e de 1 Mart’ta gitmesi planlanan Kılıçdaroğlu, 7 ve 16 Mart’ta da Mersinlilerle buluşacak.

Kılıçdaroğlu ve Akşener’in Mersin için de ortak bir miting planlaması yapabileceği aktarıldı.


15:48 | Erdoğan: Türkiye’yi demokraside bir üst lige çıkardık

Seçim çalışmaları kapsamında Giresun’da miting düzenleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yasakları kaldırdık, Türkiye’yi demokraside bir üst lige çıkardık” dedi.

Konuşmasında Türkiye ekonomisine de değinen Erdoğan, “Dünyada şu anda milli gelire oranla en fazla insani yardım yapan bir Türkiye var” diye belirtti ve şöyle devam etti: “Ekonomisini 3.5 kat büyütmüş, ihracatta her sene rekora koşan bir Türkiye var.”


15:10 | HDP’nin Batman adaylarından Özdemir’in adaylığı düşürüldü

HDP’nin Batman Belediyesi Eş Başkan adayı Sabri Özdemir’in adaylığı düşürüldü.

Hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten biri 5 ay, diğeri 11 ay ertelenmiş hapis cezaları bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulunca adaylığı reddedilen Özdemir’in avukatları, kararı İl Seçim Kurulu’na taşımıştı.

Batman İl Seçim Kurulu da Özdemir’in adaylığını reddetti.

Karara ilişkin yazılı açıklama yapan Özdemir, “Karanlık kapılar arkasında aldıkları, hiç bir hukukta yeri olmayan, halkımızca meşru sayılmayan ibretlik bir kararla adaylığımıza engel çıkarmış bulunmaktadırlar. Bunu kendi arka bahçeleri olarak bildikleri Yüksek Seçim Kurulu eliyle almış olmaları, halkta, hukuktan, adaletten ve Anayasa’nın eşitlik ilkesinden ne kadar uzaklaştıklarının göstergesidir. Biz bu kararı hiç bir şekilde kabul etmediğimizi belirtiyoruz” dedi.

HDP’nin yeni adayını önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.


14:50 | MHP’nin Dikili Belediye Başkan adayı Akın’ın adaylığı düşürüldü

MHP’nin İzmir’in Dikili ilçesindeki Belediye Başkanı adayı Buğra Akın’ın adaylığı, İl Seçim Kurulu tarafından düşürüldü. 

Akın’ın adaylığının, paraya çevrilen 15 aylık hapis cezasından dolayı düştüğü belirtildi.

“Alınan karara saygı duyuyorum” diyen Akın, Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunduklarını söyledi.

MHP’li Akın, AKP’nin “Cumhur İttifakı” kapsamında destek verdiği adaylardandı. 


14:10 | CHP’nin Bodrum adayı Saruhan’ın adaylığı düşürüldü

CHP’nin Bodrum Belediye Başkan adayı Mustafa Saruhan’ın adaylığı, Muğla İl Seçim Kurulu tarafından düşürüldü.

Mustafa Saruhan’ın adaylığına AKP tarafından itiraz edilmişti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün, Saruhan’ın İl Seçim Kurulunca adaylığının düşürülmesine ilişkin Sözcü’ye şu açıklamada bulundu:

“Başkan adayımız Yalıkavak Başkanlığı döneminde aldığı ve ertelenen cezaların toplamı 13 ay oldu diye seçime giremeyeceğine karar verildi. Oysa daha önce arkadaşımız hukukçulara bunu inceletmiş ve seçime girmesinde sakınca olmadığını öğrendikten sonra aday adaylığı konusunda başvuruda bulunmuştu. İl başkanlığımız karara gerekli itirazları gün içerisinde yapacak. Genel Merkez’de durumu bildirdik. Son kararı YSK verecek.”


12:00 | CHP’nin İzmir adayı Tunç Soyer projelerini açıkladı

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, “birinci cemre” buluşması ismiyle düzenlenen etkinlikte projelerini açıkladı.

“İki ana hedefe hizmet eden çok sayıda proje geliştirdik. Bunların bir kısmını bugün, diğerlerini ise önümüzdeki günlerde gerçekleşecek ikinci ve üçüncü cemre buluşmalarımızda paylaşacağım” diyen Soyer, projelerinin ilk etabını şu başlıklar altında olduğunu ifade etti: Sosyal projeler, demokrasi, kentin planlanması ve yenilenmesi, sürdürülebilir ulaşım, doğa, altyapı, enerji, çocuk ve gençlik, spor, kültür sanat, dünya kenti İzmir.

Soyer, “ikinci cemre” buluşmasında bunlara tarım, kırsal kalkınma ve turizm gibi yeni başlıkların da ekleneceğini söyledi.

CHP adayı Soyer’in duyurduğu projelerden bazıları şöyle:

  • Kadın kooperatiflerinin kuruluşunu ve gelişimini destekleyeceğiz
  • 30 ilçede aktif ve kapsayıcı Kent Konseyleri örgütlenmesine gideceğiz
  • Depreme dayanaklı estetik görünüme sahip yapılaşmaya gideceğiz
  • Raylı sistem ağını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz
  • Körfez Dönüşümü Projesi’ni gerçekleştireceğiz
  • İklim değişikliklerine uygun altyapı yatırımları yapacağız
  • Alternatif, temiz enerji politikalarına öncelik vereceğiz
  • Çocuk köyleri kuracağız
  • Elektrik ve Havagazı fabrikalarını kültür vahası olarak konumlandıracağız
  • Uluslararası kongre ve sempozyumlara ev sahipliği yapacağız

10:40 | ANAR: 31 Mart önceki yerel seçimlerden farklı geçecek

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu’ya göre bazı illerde ittifak dahilinde sandığa gidiliyor oluşu, 31 Mart’ı önceki yerel seçimlerden ayırıyor.

“Adana, Mersin, Antalya, Denizli, Balıkesir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi aday sayısının ikiye düştüğü her yerde rekabet güçlenmeye başlıyor. Ankara İstanbul, Mersin, Anada gibi yerlerde rekabet çok ateşli geçmeye başlıyor, sandıktan o iki aday için her türlü sürpriz sonuç çıkabilir. O nedenle İzmir dışındaki illerde, saydığım illerde adaylar başa baş geliyor. İki adaylı sistem, iki blok olması, her ildeki seçimi kritik hale getiriyor. İki aday ve yüzde 50 şartı nedeniyle, farklı sonuçlar çıkabilir.”

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan Uslu ayrıca seçimde sandığa gitme oranının bazı partilerin bazı yerlerde aday çıkarmaması üzerine yüzde 80’in altına düşebileceğini söyledi.

Bu oran, önceki seçimlerde yüzde 85 dolaylarındaydı.


10:00 | Yüksel Genç: Muş ve Kars’ta büyük ihtimalle HDP kazanacak

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, yerel seçimler dolayısıyla 26-30 Ocak tarihleri arasında Diyarbakır, Van, Mardin, Batman ve Şırnak’ta saha araştırması yapmış ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Araştırmacı Yüksel Genç, HDP’nin beş ilde de açık ara önde olduğu sonuçları hatırlatarak Muş ve Kars’taki son durumu da aktardı.

Tele1’de yayınlanan “Türkiye’nin Seçimi” isimli programa konuk olan Genç, “Muş’u HDP’nin alma olasılığının oldukça yükseldiğini gördük” dedi ve ekledi: “Son yaptığımız araştırmaya göre aradaki fark yüzde 1’i bulmuş durumda.”

HDP’nin Muş’ta oy artışını sürdüğünü söyleyen Yüksel Genç, Kars’ın da HDP’nin alma olasılığının yükseldiği kentlerden biri olarak değerlendirdi.

“Muş ve Kars çok yüksek bir ihtimal HDP’nin yeni belediye illerinden olacağı görünüyor.”


09:20 | Devrimci Güçbirliği’nin Nazimiye adayı Arslan’ın adaylığı iptal edildi

Dersim’de HDP, EMEP, ESP ve Partizan’ın oluşturduğu Devrimci Güçbirliği’nin Nazimiye adayı Özkan Arslan’ın adaylığı ilçe seçim kurulu tarafından kesin kararla reddedildi.

Arslan’ın adaylığının iptaline, 2012’de Peri Vadisi’nde yapılmak istenen baraj ve HES’lere karşı yapılan eylem ve etkinliklere katıldığı gerekçesiyle verilen hapis cezası gösterildi.

Arslan, “Yeni adayımızla devam edeceğiz. Esas olan devrimci güç birliğidir. Onun yerel yönetim anlayışıdır. Hep birlikte çalışıp kazanacağız” dedi.


08:55 | HDP’nin Akdeniz adayı Erdoğan’ın adaylığı reddedildi

Akdeniz Belediyesi adaylığı için HDP’den aday gösterilen Aleddin Erdoğan’ın adaylığı İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

Akdeniz İlçe Seçim Kurulu’nun, Erdoğan’ın adaylık başvurusunu, “hakkında adli sicil kaydı olduğu” gerekçesiyle reddettiği öğrenildi.

Erdoğan’ın avukatları ise adaylığın reddedilmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu.


 




Önceki Haber
Oyuncu Aytaç Arman yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Adıyaman’daki bir mermer ocağında iş cinayeti