Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 38 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere doğru: 38 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Denizli’de yaptığı konuşmada bir kez daha HDP ile CHP’yi hedef alırken, HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk “Halkın iradesine ipotek koyanlara dersini vermemiz lazım” sözleriyle sandığa gitme çağrısı yaptı. Gün boyunca seçim gündemine dair gelen açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve öne çıkan gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


16:15 | Türk: Halkın iradesine ipotek koyanlara dersini vermemiz lazım

HDP’nin Mardin Dargeçit’teki seçim bürosu açılışında konuşan partinin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, “Halk iradesine ipotek koyanlara derslerini vermemiz lazım” dedi.

“Bugün hukuksuzluğun ve adaletsizliğin yürütüldüğü bir dönemde yaşıyoruz. Biliyoruz ki; bütün bunlar geçicidir. Bir gün bu topraklara barış, demokrasi, özgürlük gelecek. Burada yaşayan bütün halklar kardeşçe yaşayacak. Birbirini anlayacak, birbirinin diline kültürüne saygı gösterecektir.

“Bizim mücadelemiz bu inkarcı politikalara, bu halka zulmeden politikacılara karşı irademizi ortaya koymaktır. Kayyum atadılar. Yarın da kayyum atayabilirler ama halkın iradesini teslim alamayacaklardır.

“Bugün mücadelemiz sadece birimizin belediye başkanı olması değil, halkın iradesine ipotek koyanlara dersini vermemiz lazım.

“Biz bu seçimde rövanşı almak için, bu seçimde kayyum politikasını reddettiğimizi göstermek için sandığa gideceğiz. Sandıklara sahip çıkacağız ve halkımızın ipotek altına alınan iradesini tekrar ortaya koyacağız. Biz barış ve demokrasi için mücadele veriyoruz.”


16:10 | Erdoğan: Şimdiki kuyruk yokluk değil bereket kuyruğu

Partisinin Denizli mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarını düşürmek iddiasıyla açtığı tanzim satış noktalarıyla ilgili konuştu.

Erdoğan, satış noktalarında oluşan kuyrukların “bereket kuyruğu” olduğunu söyledi.

“Diyorlar ki ‘AK Parti kuyruk getirdi’. İki kuyruk var biri yokluk kuyruğudur. Bu CHP’nin dönemine rastlar. Yaşça benden büyük olanlar yağ kuyruklarını, benzin kuyruklarını bilirler. Ekmek kuyruklarını bilirler. İktidarda CHP vardı, SHP vardı. Birbirlerinden farkları var mı bunların? Şimdiki kuyruk bereket kuyruğu, varlık kuyruğu, fırsatçılara ders verme kuyruğu. Şimdi benim vatandaşım geliyor oralardan yüzde 50 daha ucuz alıyor.”

Erdoğan ayrıca kimi yerlerde ‘güç birliği’ne giderek aday çıkarmayan HDP’yi de konuşması boyunca hedef aldı.

HDP için “PKK’nın siyasi temsilcisi” diyen Erdoğan, CHP ile HDP’nin ‘işbirliği’ yaptığını savunarak, “HDP’nin arkasında terör örgütü var. Gelin sandıkta bunları gömelim” diye konuştu.


12:55 | Üniversiteye Alparslan Türkeş adı: “Seçim öncesi AKP, MHP’nin gönlünü hoş etti”

Yerel seçimler öncesi Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin “Alparslan Türkeş” olarak değiştiriliyor.

Söz konusu kanun teklifinin Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilmesine karşı muhalefet şerhi hazırlayan HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Mehmet Ruştu Tiryaki, teklifin seçime ve ranta endeksli olduğu görüşünde.

HDP’li vekillere göre bu teklif Cumhur İttifakı’nın bir gereği olarak düşünülmüş.


11:50 | KESK Kadın Komisyonu seçim tutumunu açıkladı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Komisyonu, yerel seçimlere ilişkin tutumunu sendikanın genel merkez binasında gerçekleştirdiği basın toplantısıyla duyurdu.

“Toplumsal cinsiyet eşitlikçi ve özgürlükçü yerel yönetim anlayışını savunuyoruz” pankartının asıldığı toplantı salonunda açıklamayı yapan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, şunları söyledi:

“KESK’li kadınlar olarak, ne dün ne de bugün emek, özgürlük, demokrasi, hak mücadelesinden vazgeçmedik, her ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Bunun yanında, ‘henüz’ elimizden alınmamış seçme hakkımızı da emekçilere, kadınlara, halklara karşı esen sert rüzgârın seyrini değiştirmek için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yerel demokrasi, demokratik bir ülkenin temeli, dominosudur. Dolayısıyla, yerel seçimlerdeki tutumumuz, demokrasinin yeniden inşasından yana olacaktır.”

Tüm kadınları eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, katılımcı, toplumcu, laik, barıştan, emekten yana; ekolojik, şeffaf, yerel yönetim programları lehine oy kullanmaya çağıran Atasoy, “31 Mart’ta sokakları, yaşam alanlarını, kamusal alanları bizlere dar etmeye, emeğimizi bedenimizi, hayatlarımızı, sesimizi tahakküm altına almaya, ruh ve beden sağlığımıza, geleceğimize kast etmeye, kaygı ve korkuyu yaşamlarımıza boca etmeye çalışan erkek egemen ittifaklara güçlü bir cevap vermek için; bugünümüz ve yarınımız için; çağırıyoruz” diye belirtti.

Daha sonra seçim tutum belgesini açıklayan Gülistan Atasoy, “Kadın kurumlarını, derneklerini kapatanlara, kadın siyasetçileri rehin alanlara, kayyumcu zihniyete oy yok! Oyumuz, halk iradesini esas alanlara, kadın kurumlarını, örgütlerini destekleyecek ve kadın örgütleriyle eş güdümlü çalışacak olanlara” dedi.


11:15 | Bulgu Araştırma: AKP oyları İstanbul’da ilk kez CHP’nin adayına kayıyor

Bulgu Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Semih Turan, 31 Mart seçimlerinin sürprizlere gebe olduğunu söyledi.

Turan’ın aktardığına göre AKP seçmeni ilk kez bu yoğunlukta başka bir parti adayına oy verme eğilimde.

BirGün’den Kardelen Kocatürk’ün haberine göre İstanbul’da AKP seçmeninin yüzde 72‘sinin Binali Yıldırım’a vereceğini söylediğini kaydeden Turan, kalan yüzde 28’in üçte birinin hala kararsız olduğunu, üçte birinin de CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini söylediğini belirtti.

Daha önce AKP seçmenin partisine tepki gösterse de Saadet Partisi veya MHP gibi sağ partilere yöneldiğini ifade eden Turan, CHP’nin daha önce AKP seçmeni için hiçbir zaman ‘çekim merkezi‘ olmadığını ve bu durumun bir ilk olduğunu söyledi.

AKP seçmeninin bu tavrını ‘kızgınlık değil isyan’ olarak yorumlayan Turan, bu isyanın arkasında hayat pahalılığının olduğunu söyledi.

Turan’a göre AKP seçmeni ekonomik gerilemeye ‘korkunç bir tepki içinde’ ve ‘bu da iktidarın artık sorunla başa çıkamadığını gösteriyor’.

Öte yandan Turan, MHP seçmeninde de “Yıldırım’a oy vereceğim” diyenlerin oranının yüzde 50’yi bile bulmadığını belirtti.

“Daha da ilginci AKP seçmeninin yüzde 9-10 arası Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim derken MHP seçmeninde bu oran yüzde 25’i buluyor. Onların da gerekçeleri aynı. Bu nedenle bu seçim başladığı gibi bitmeyecek. Ama şu anki gibi devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Bundan sonraki yapacağımız ölçümlerle daha net çıkacaktır.”


10:40 | DP İl Başkanı açıkladı: Mersin’deki adayımız Burhanettin Kocamaz

İYİ Parti’nin Mersin’de aday gösteremediği Burhanettin Kocamaz’ı Demokrat Parti (DP) aday gösterecek.

Açıklamayı yapan DP Mersin İl Başkanı Tural Kadızade, “Şu an itibariyle Burhanettin Kocamaz Demokrat Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayımızdır” dedi.

Kadızade, en yakın zamanda ilgili evrakları İl Seçim Kurulu’na teslim edeceğini belirtti.

İYİ Parti’nin Mersin il yönetimi heyetinin, adaylık listesini dün saat 17.00’den sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) vermişti. YSK yetkileri, listenin geç gelmesi nedeniyle Burhanettin Kocamaz’ın adaylığını kabul etmemişti.

Bu gelişmenin ardından İYİ Parti, il yönetimini görevden almıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatip Dicle hakkında yakalama kararı
Sonraki Haber
İddia: Yerel seçim ve AB'deki oylama öncesi Mart'ta 'af' çıkacak